Fizetési igény megjelölése: ez alapján döntsük el, mennyit írjunk

Amikor pályázunk egy állásra, általában meg kell jelölnünk a fizetési igényünket. Ez azonban gyakran ad okot fejtörésre: mennyit írjunk, mi a túl sok és mi a pont jó? Szakértőnk, Őri Júlia business- és management coach cikkét olvashatjátok.

Mit kell átgondolnunk egy álláspályázat esetén?

Ha te is a tudatos pályázók közé tartozol, akkor már van valami terv a fejedben, összegezted azokat a szempontokat, kritériumokat, amik segítenek eligazodni a lehetőségek között. Ha szaktudással rendelkezel, legyen ez szakma vagy felsőfokú képzés során megszerzett tudás, akkor ez már segíti az orientációdat, hacsak nem akarsz tabula rasát csinálni, és teljesen ismeretlen területbe belevágni.

Az egyik fontos kérdés az elvárt jövedelem szint meghatározása. Azzal is jó tisztában lenni, hogy akár jelentős eltérések is lehetnek országon belül, régiók vagy a különböző szektorok között a kompenzációt illetően.

Ezen a területen is fontos némi rugalmasság a részünkről. Először határozzuk meg magunkban az elvárt jövedelem szintet. Ezután próbáljuk minél szélesebb körben felmérni a konkrét kereseti lehetőségeket. Ma már annyi információ áll rendelkezésre, hogy ez nem lehet akadálya egy reális jövedelem szint meghatározásának. A vágyaink és a realitás nagy valószínűséggel nem fedik egymást. Kicsit térjünk vissza a realitás talajára, ennek fényében elemezzük ki, hogy ez a jövedelem szint egyáltalán elfogadható-e számunkra, vagy akkora a szakadék, hogy ezen nincs is mit gondolkodni.

Mi legyen a taktika?

Nagyon sok hirdetésben megjelent álláslehetőségben a jelentkezéssel együtt kérik az elvárt jövedelem vagy fizetés meghatározását. Ez mindig nehéz helyzet a pályázóknak. Hiszen akár könnyű is lehet leírni egy számot, de e mögött felelős döntés van. Ráadásul kicsit vakrepülés a pályázó részéről, hiszen sok esetben sem a munkakörre, sem a vállalatra vonatkozóan nem rendelkezik az összes információval.

A pályázást egy értékesítési ügyletnek tartom. Én, mint a pozícióra pályázó jelölt ajánlom a vállalat figyelmébe a szaktudásom, tapasztalatom, a képességeimet, a személyiségemet, és még hosszan sorolhatnánk, mi mindent. A másik oldalon, a vállalat azt a pályázót keresi, aki remélhetőleg a legjobban megfelel a kiírt kritériumoknak, azonosulni tud a vállalat értékrendjével, a személyisége alapján úgy tűnik, hogy hamar be fog illeszkedni a közösségbe, jó lesz vele együtt dolgozni.

Ha a mindennapi életből veszünk egy példát, talán segít megérteni, mire is gondolok. Lapozz a folytatásért!

Fotó: The Independent

Oldalak

  • 1
  • 2