Figyelem empaták: így gyógyulhattok fel a nárcisztikus partneretek bántalmazása után

Az empaták arról ismertek, hogy rendkívül empatikusak, míg a nárcisztikusok éppen az ellenkezőjéről. Emiatt a kettejük kapcsolata sosem lesz kiegyensúlyozott, egészséges és boldog. Sajnos szinte biztos szakítással végződik a szerelmük. Ám van fény az alagút a végén és megmutatjuk, hogyan gyógyulhat fel empata azután, hogy véget ért a kapcsolata egy nárcisztikussal.

Kit nevezünk nárcisztikusnak?

Aki nárcisztikus személyiségzavarban szenved, az hajlamos túlértékelni, tökéletesnek látni önmagát, miközben szeretetteljes figyelemre és empátiára vágyik. Bár önbizalmat áraszt magából, a felszín alatt nagyon érzékeny a kritikára.

Sokféle nézet létezik a nárcizmusról, de széles körben egyetértenek abban, amit, Elinor Greenberg Ph.D. fogalmazott meg, miszerint egy nárcisztikus “megértheti, hogy fájdalmat okoz valakinek, de kevésbé motiválódik a törődésre, mert nem érez semmi negatívumot”.

Egyes nárcisztikusok nem képesek valódi szerelmet, szeretetet érezni, míg mások tudnak, csak éppen önző módon teszik azt. Sokuk tisztában vannak a hibájukkal, csak nem törődnek vele és nem is akarnak rajta változtatni: felsőbbrendűnek hiszik magukat, sértődékenyek, bizalmatlanok, áthárítják a felelősséget, imádnak kioktatni, nem tisztelik mások határait és titkait, és kihasználnak másokat.

Az ilyen ember nagyon ritkán változik meg, ezért sokan csak szenvednek mellettük. A nárcisztikus szép lassan felemészti a szuperérzékeny embert. Lassan és biztosan rombolja önbecsülését és önbizalmát.

Lapozz tovább, a cikk folytatódik!

leadkép: 123rf.com

Oldalak