Lifestyle

FemCoach: Így válhat életszemléleteddé a hála

Annyi mindenért vagyok hálás. Hálás vagyok például azért, mert egészséges vagyok, élek, lélegzem, van kezem és lábam, szerető családom. Van meleg, barátságos otthonom, ki tudom fizetni a számláimat, vásárolni, utazni tudok, mert van munkám. Hálás vagyok az exbarátoknak, akik utat nyitottak egy új lehetőség felé. Persze az adott pillanatban nem pont ezt gondoltam velük kapcsolatban! Hálás vagyok, mert… Az igazat megvallva ma már hosszú órákon és oldalakon át tudnám folytatni a listát, mert a hála életszemléletemmé vált.

FemCoach - Dr. Sinkó Erika

Minden reggel azért kelek fel és ugrok ki vidáman és energikusan az ágyból, mert mélyen hiszek abban, amit csinálok. Hiszek abban, hogy az a nézőpont, ahonnan éppen nézzük magunkat vagy a világot, igenis számít! Hiszek abban, hogy tudunk változni, és a változás sokszor rajtunk múlik. Ez a perspektíva az, ahonnan el lehet mozdulni gyakorlatilag bármerre. A határ pedig csakis tőlünk, a mi gondolkodásunktól függ.

Szakértőnk: Dr. Sinkó Erika, coach

Honnan ered, mit jelent a hála?

A főleg vallási vonatkozású hála több ezer éves múltra tekint vissza. Sokszor mondjuk és halljuk is, hogy “hálás vagyok Istennek…”. Mint érzés, vagy mint ránk jellemző személyiségvonás a pszichológia területén 20-25 évvel ezelőtt jelent meg. Ezek után talán érthető is, hogy egységesen elfogadott fogalmi meghatározása nemigen létezik. Amennyiben mégis meg kellene fogalmazni, akkor a hála jelenti a másik (pl.: Isten, másik ember…) által kedvező(bb), pozitív helyzetet létrejöttét, mely értékes számunkra.

Családi összejövetel hála femcoach boldogság meghittség hálaadás

Mit jelent számomra a hála?

A hála számomra egy rendkívül fontos érzelem, egy viszonzás és ahogy utaltam is rá életszemlélet. Ahhoz, hogy hálát érezzek, elgondolkodom a velem történteken, helyzeteken, eseményeken, vagy akár az engem körülvevő embereken. Miközben rájuk gondolok a saját, belső értékeim szerint értékelek. Amikor pozitív, számomra kedvező dolgok történnek a hála viszonylag könnyen és azonnal megérkezik. Azonban más a helyzet akkor, ha negatív, fájó esemény (vita, negatív kritika, valaki elvesztése…) történik velem. Ekkor az esemény adott pillanatában én sem érzem – még – a hálát. Ilyenkor nem, vagy csak nagyon homályosan látom, hogy valójában mi is történik velem. Negatív érzelmeim veszik át az irányítást felettem. Aztán, ahogy fizikálisan és mentálisan távolodom a helyzettől és kezd tisztulni a kép, világossá válik számomra, hogy miért is kaptam azt a helyzetet. Átkelek a Rubicon-on azáltal, hogy megkeresem, mit tanultam a helyzetből. Ezután negatív érzéseim lecsendesednek és lassan elpárolog minden haragom, dühöm, sértettségem. Sokszor az élet apró dolgai azok, melyek a legnagyobb változást hozzák, így hajlamosak vagyunk átsiklani felettük. Ezért tartom fontosnak kiemelni, hogy amikor negatív eseménnyel, emberrel állunk szembe, akkor a Rubicon-on való átkelés az egyik kulcsa a hála gyakorlásának a kudarcok feldolgozásának, valamint a megbocsátásnak és elengedésnek is!

Engedem, hogy a hála átjárjon

Ezen a ponton már nincs bennem negatív érzés. Viszonozni szeretném mindazt, amit kaptam, amivé váltam általuk. A viszonzás eszköztára nálam gazdag. Lehet egy ölelés, pár kedves szó, egy mosoly, levél, SMS, üzenet… Van úgy, hogy szemtől szembe mondok hálát és az is kiválóan működik, ha egyedül vagyok és csak magamban engedem szabaddá az érzést. Minél inkább merem és akarom kifejezni a hálát, annál inkább szabadul fel bennem a boldogság. A hála jegyben jár a boldogsággal, amitől optimistább leszek, javul a kapcsolataim minősége, és azt érzem, bármit el tudok érni. Talán nem is kérdés, hogy miért vált életszemléletemmé a hála, hiszen amilyen gyakran csak lehet, ezt a teremtést újból és újból szeretném átélni!

Hála boldogság fiatal lány mosolyog hálaadás femcoach

A Te életed, a Te döntésed, hogy mit gondolsz a háláról

Hálás vagyok neked, hogy elolvastad ezeket a gondolatokat. Hálás vagyok a Femcafe-nak, Kraszkó Zitának és Hosszú Katának, hogy megjelent ez a cikk. Aztán hálás vagyok azért, hogy vannak ujjaim, amivel leírtam a néha megzabolázhatatlannak tűnő gondolataimat anélkül, hogy megőrültem volna… Hálás vagyok, mert… Az igazat megvallva hosszú órákon és oldalakon át tudnám folytatni a listát, mert a hála életszemléletemmé vált. Ez vagyok én, és ezt már tudod, így a kérdés csupán annyi, hogy Neked mit jelent a hála? Te miért vagy hálás? Kinek, kiknek vagy hálás és mikor fogod elmondani ezt nekik?

Leadfotó: 123rf.com, Fotók: Pexels

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A postai kézbesítő okosan tudta, hogy mit kell csinálni. Fel is tudta venni a nyugdíjakat, de aztán elkapták.
Lifestyle
Kiszedi a foltokat, sőt, visszaadja a fehér ruhák régi frissességét is.