FemCoach: Hogyan folytassuk a COVID előtti életünket? A szakértő válaszol

Mindannyian várjuk, hogy újrakezdjük - akarom mondani, folytassuk a COVID előtti - életünket. Vajon tényleg az újrakezdésről beszélünk, vagy inkább arról van szó, hogy szabadon, kötöttségektől mentesen szeretnénk folytatni a mindennapjainkat?

FemCoach - Dr. Sinkó Erika

Minden reggel azért kelek fel és ugrok ki vidáman és energikusan az ágyból, mert mélyen hiszek abban, amit csinálok. Hiszek abban, hogy az a nézőpont, ahonnan éppen nézzük magunkat vagy a világot, igenis számít! Hiszek abban, hogy tudunk változni, és a változás sokszor rajtunk múlik. Ez a perspektíva az, ahonnan el lehet mozdulni gyakorlatilag bármerre. A határ pedig csakis tőlünk, a mi gondolkodásunktól függ.

Szakértőnk: Dr. Sinkó Erika, coach

Születésünk óta életünk órája folyamatosan ketyeg fittyet hányva arra, hogy mindaz, ami körbevesz bennünket számunkra kedvező vagy kedvezőtlen. Ebben a másodpercben is kattog az idő, így amit most teszünk, vagy épp ellenkezőleg, nem teszünk meg, az a következő pillanat megéléseit és tapasztalatait adja. Azaz, ha jobban belegondolunk, az újrakezdés azt jelenti, hogy ma, csupán folytatjuk a tegnap és az elmúlt időszak történéseit.

Mi az, ami érdemes megtennünk azért, hogy eredményesen és szabadon folytassuk életünket? (Hogyan érdemes felkészülni a folytatásra? Hogyan tudunk megbirkózni az enyhítésekkel?) Íme, 5 tipp arra, hogyan kezdjünk hozzá ma a jövőnk alakításához!

Nézd meg mivel gazdagodtál!

Az elmúlt egy év negatív vagy pozitív tapasztalatai bőséges erőforrásként szolgálnak számunkra az előttünk álló mindennapi eseményekkel való megküzdésben. Valamennyien hétköznapi hősökké váltunk, hiszen úrrá lettünk a bevásárlás, személyes kapcsolataink korlátozása, a home-office, home-school... és minden további, ebben az időben megjelenő kihíváson. Profi szervezők, tervezők, logisztikusok, néhányan bátrabbak vagy épp ellenkezőleg, óvatosabbak... lettünk észre sem véve, hogy milyen csodálatos belső fejlődésen, gazdagodáson mentünk keresztül. Gondold végig, számodra milyen érzelmi, mentális, személyiségbeli, fizikális... gyarapodást hozott az elmúlt egy év? Mi az, amiben változtál egy évvel ezelőtti énedhez képest?

Nézz szembe a negatív érzésekkel, tapasztalatokkal, veszteségekkel!

Sajnos a pozitív oldal mellett bőven ért bennünk számos veszteség és olyan negatív hatás, ami súlyos teherként ül a vállunkon. A veszteségeink gyász után kiáltanak, miközben az elengedés lassú és fájdalmas. Ahhoz, hogy enyhüljön szenvedésünk, természetes, hogy időre és türelemre van szükségünk.

Más jellegű sérelmeinket nehezékként cipeljük, melyek idővel húsba vágó kolonccá válnak. Szabadulnod ezektől úgy lehetséges, hogy a téged ért sérelemmel, konfliktussal, nehézséggel kapcsolatban levonod a következtetéseket és tanulságokat nem elfelejtve azt, hogy ehhez is időre és türelemre van szükséged. A feladat egyszerű, és megéri elvégezni, mert szabadon és könnyedén haladhatsz előre.

Hozz meg döntéseket a jövőddel kapcsolatban!

Ahogy korábban már utaltam rá, ma döntünk arról, hogyan alakítjuk jövőnket. Ahhoz, hogy felkészült legyél gondold át, hogy a különböző életterületeden (magánélet, tanulás/fejlődés, egészség, sport/szabadidő, kapcsolatok, pénzügyek...) mire vágysz? Mit szeretnél elérni? Fogalmazd ezt célokká és még ma tegyél egy lépést, hogy közelebb kerülj elérésükhöz! Aki látja, hogy mit szeretne elérni, az készen áll elindulni és idővel megérkezik. Jól hangzik? Akkor hozd meg ma döntéseidet céljaiddal kapcsolatban!

Készülj fel a nehézségekre!

Tapasztalatból tudjuk, hogy céljaink és terveink megvalósítása során találkozhatunk nehézségekkel, így ezekkel szemben érdemes megküzdési taktikát állítani. Úgy tűnhet, hogy ez nehéz és bonyolult feladat - hiszen azt mondom, nézz gömbbe és jósold meg, mi várható – mégis egy viszonylag egyszerűbb, előre tervezésről és gondolkodásról van csupán szó. Tudva azt, hogy hova szeretnél eljutni, mit szeretnél megvalósítani azt is át tudod gondolni, hogy az oda vezető úton milyen akadályokra számíthatsz és azokkal szemben mi módon tudsz majd fellépni!

Keress útitársakat az útra!

Noha egyedül kell megtennünk az utat, mégsem vagyunk egyedül. Egyrészt belső motivációd, vágyad segít az úton, másrészt kereshetsz magadnak olyan barátokat és segítőket, akikkel együtt, egymást támogatva haladtok. Azon érdemes elgondolkodnod, hogy mi az, ami hajt előre, mi az, ami miatt majd boldogan ugrasz ki reggel az ágyból, mit nyersz azáltal, hogy eléred a célodat! Lehet szó motiváló gondolatokról, vagy egy támogató barátról, az egészen biztos, hogy együtt vidámabb és könnyebb a visszatérés!

Amennyiben elvégzed a fenti öt lépést látni fogod, hogy mindegy miként fogalmazol: újra akarod kezdeni, vagy folytatni akarod eddigi életedet. Azt azonban biztosan elmondhatod, hogy tettél ma valamit magadért, tettél azért, hogy erőforrásaidra, tapasztalataidra alapozva tudatosan irányítod a jövődet! Tedd meg magadért!

Leadfotó: Dina Nasyrova/Pexels Fotó: Alexandr Podvalny/Pexels, Thought Catalog/Pexels

Oldalak