Lifestyle

Nektek van nyárzáró rituálétok?

Végeztem egy kis felmérést a közösségi média felületeimen, hogy az olvasók, követők hogyan szokták elbúcsúztatni a nyarat. Megosztom a top 5-öt, mert sokan írtátok azt is, hogy örömmel vennétek pár ötletet. A rituáléknak fontos szerepük van a családi életben, erre is kitérek ebben a cikkben.

A pandémia óta foglalkoztat igazán a lezárás kérdése, vagyis módja. Miként tudunk magunk mögött hagyni nehéz időszakokat? És elbúcsúzni az örömteliektől? Milyen összefüggés van a visszatekintés és a hála megjelenése között? Hogyan segíthet a lezárás a felkészülésben? – a nyár vége kapcsán – Ezáltal hogyan segíthetjük az átmenetet két időszak között?

A rítusok jelentősége

A hagyományok, rítusok erős hátteret szőnek körénk, amit az összetartozás érzése tart egyben, legyen szó örömteli, akár szomorú eseményről. Mindezt családi körben megtapasztalni jelentős, belső erőforrást képez, ami segít a nehézségekkel való megküzdésben. Ez nem olyasmi, amivel a személyazonosságunkat tudnánk igazolni, nem ad papírt a kezünkbe, mégis beszédes, ahogyan egy-egy ünnephez, kiemelt eseményhez állunk. A hovatartozásunkról mesél. Ugyanazok a mozdulatok vezetik a kezünket, elhangzanak azok a rigmusok, családi anekdoták, amiket gyerekként hallottunk és hallanak most a mi gyerekeink. Nem tudok megfeledkezni arról, ha valakinek nincs honnan meríteni. Vagy egyszerűen az a megélése, hogy „minden családi eseményt utáltam, mert csak a feszengés ment”. Tény, hogy a múltban gyökeredzik a jelenünk, ahogyan az is, hogy elég egy pici hajtás ahhoz, hogy új növénykét gyökereztessünk belőle...

A nyár végi időszakról

Hiányzik az örökké rózsaszín Barbieland?

Lenyűgözően kidolgozott babáinkkal az izgalmas kalandok soha nem érnek véget! Sőt, a film világából érkező babák még inspirálhatnak is, hogy Te is felfedezd a benned rejlő Barbie-t vagy összegyűjtsd a Kenergiád!

A Barbie mozi otthon folytatódik.

Igaz, hogy a nyári szünet vége nem olyan jelentős esemény, mint például a hivatalos ünnepeink. Mégis egy mérföldkő a család életében, ahol a kicsi gyerek hamarosan óvodába megy, a nagyobb iskolába, anya újra munkába áll. Ha jelentős változás fog bekövetkezni annak minden előnyével és kihívásával együtt, az aggodalommal töltheti el a szülőt és ugyanígy a gyereket. Főleg, ha a felnőtt nehezen éli meg az átmeneteket, amikor egy időre felbomlik az addigra megszokott keret, de még nem alakult ki az új rend a mindennap életvitelben. Ezért mélyítettem el ennyire most ezt a témát, hogy módunkban álljon nagyobb tudatossággal alakítani az utolsó napokat, akár egy családi hagyomány megteremtésével. Ami által fokozható az összetartozás, szeretet, biztonság érzése, hogy mindezzel felvértezve, reménytelien tekinthessünk a jövőbe.

Hogyan búcsúztassuk el a nyarat?

1. Koncert

Sokan írtátok, hogy már többedik éve mentek el ugyanannak a bandának a nyárvégi koncertjére. Egyre több olyan gyerekkoncertet is találhatunk, amit kifejezetten nyárbúcsúztatóként hirdetnek. De szokássá tehetünk egy családi mozizást is!

2. Kirándulás

A kirándulás is népszerű, amikor több baráti család indul útnak együtt. Bár mi sajnos nem tartozunk a rendszeresen túrázó családok közé, de pár éve augusztus utolsó hétvégéjére szervezünk egy laza kenutúrát a Dunán, ami kisebb-nagyobb gyerekekkel is szuper program.

3. Agapé

Vagyis szeretetlakoma. Milyen szép kifejezés, nem igaz? Amikor összejönnek barátok, családok egy közös étkezésre – nyár esti sütögetésre –, amiből összerakhatunk egy kis kóstolót a szomszéd néninek is...

4. Dobozba zárt emlékek

Lehet cifrázni, de egyszerűen is nagyszerű: adott egy cipősdoboz, amibe belekerülnek a gyerek nyári alkotásai, kavicsok, kagylók, belépők. Lehet külön füzetbe is ragasztgatni, azokhoz írni egy-egy gondolatot, köré rajzolhat a gyerek, így lesz belőle nyári emlékkönyv. De valaki írt olyat is, hogy egy-egy mélyebb képkeretbe rendezi össze a nyár kincseit, ami aztán a gyerekszoba polcára kerül.

5. Fotóalbum

Csodás lehet fotóalbumba rendszerezett képeket visszanézni a nyárról! – Bár nekem tinikoromban volt utoljára ilyen élményem, amikor még 4 hétre kellett beadni a Losi bácsihoz a filmtekercset, hogy papírkép legyen belőle. Nagy becsben is tartottam! Külön kis album készült minden kirándulásról, nyaralásról. Mostanra a fiam ért ebbe a korba. Tavaly hívtuk elő az első filmtekercsét, amit nagy gonddal rendezgetett albumba. Miközben visszanéztük a telefonommal készült fotókat is arról beszélgetve, hogy még mi mindent „fotóztunk” le magunkban, ami így együtt úgy áll össze előttünk, mint egy nagy montázs, néhol kézzel fogható, máshol csak szívvel tapinthatóan.

Leadfotó:123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A legújabb nadrágtrend igen megosztó, azonban a divatrajongók könnyedén becsempészhetik a ruhatárukba.
Lifestyle
A Skorpió erőteljes és megmagyarázhatatlan nyugtalanságot tapasztalhat. Napi horoszkóp!
Fashion&Beauty
Jennifer Aniston korábban már többször is megosztotta gondolatait az életében valaha kipróbált, akár egészen bizarr szépségápolási kezelésekről, van viszont egy, amely valóban nagyon bevált neki.