Lifestyle

Hátborzongató: démoni sikolyra emlékeztető hangot ad ki magából egy fekete lyuk - videó

Nyolc visszhangzó feketelyuk hangjait sikerült rögzítenie az MIT-nek a Reverberation Machine nevű eszközzel.

Hátborzongató hangok

A Reverberation Machine a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén lévő Nicer teleszkóp által rögzített adatokat fésülte át, ekkor vizsgált egy olyan röntgensugárzást, amely egy fekete lyukból és egy csillagból ered.

Sokan nem tudják, de a fekete lyukak egyébként láthatatlanok, hiszen olyan erős gravitációs mezővel rendelkeznek, hogy még a fény sem tud belőle kijutni. Amikor egy csillag anyagát magába szívja a fekete lyuk, az akkréciós korong felhevül és látható lesz, ilyenkor röntgensugarakat bocsát ki, melyeket a tudósok egy program segítségével hanggá alakítottak át.

Az MIT szakemberei szerint a feket lyukak a Nap tömegének 5-15-szörösét tehetik ki és a Naphoz hasonló csillagokkal táplálkoznak.

Forrás: Gizmodo Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A Y2K divat, más néven a "Z generációs" divat az utóbbi években egyre népszerűbb lett.
Utazás
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében - közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Sztárok
Vecsei H. Miklós a Sunday Brunch c. műsor vendége volt, ahol többek között a Vígszínház és Eszenyi Enikő botrányáról is beszélt, valamint elmondta véleményét az intézmény jelenlegi vezetőjéről,...