Vissza a természethez: ezért válassz műanyag helyett fa játékokat

A gyerekeknek nem csupán az alapvető szükségleteit kell a szülőknek kielégítenie. A gyermek testi, lelki, szellemi és érzelmi fejlődését is biztosítani szükséges. Ennek egyik módja, hogy a gyermekek számára olyan játékokat biztosítunk, amelyek lehetővé teszik a gyermek fejlődését.

Mindennek a kezdete

A gyerekek kezdetben csak megérintik, megtapogatják a játékokat. Észlelik azok színeit és formáit. Később már fontosabb jelentősége is lesz annak, hogy játék kerül a kezükbe. A játékokon keresztül tanulják meg megismerni önmagukat, a környezetükben élő más személyeket és magát a környezetet, a körülöttük lévő világot is a játékokon keresztül fedezik fel, ismerik meg.

A játékok elősegítik a képességek és készségek fejlődését. A különféle játék segítségével fejlődik a finommotorikus készségük és a mozgásfejlődésében is fontos szerepet töltenek be.

Közös játék

A játék során nem csak a gyerek játszik, hanem a környezetében élők is bekapcsolódhatnak a játékba. Ez által megismernek másokat, megtanulnak kommunikálni, bővül a szókincsük, fejlődik az empátiás készségük és természetesen, a szociális képességük is alakul, formálódik.

A gyerekeknek mindig az életkoruknak megfelelő játékokat kell előtérbe helyezni. A szülőnek a feladata, hogy olyan játékokat biztosítson a gyermeke számára, amely nem csak a gyermek szórakozását segíti, hanem közben tanul, fejlődik, gazdagodik a szókincse, gyarapszik a tudása, amely ismereteket a későbbiek során fel is tud használni.

Egyes játékok alkalmasak arra, hogy a gyermek önállóan eljátsszon azokkal, de egyes esetekben a szülőnek kell irányítani, vezetni, tanítani a gyermeket, hogy az adott játékkal ne csak időt töltsön a gyerek, hanem hasznos tudást szerezzen, és az ismeretei bővüljenek, amellyel a gyermek minden téren fejlődni tud.

A fa játékok szerepe a gyermek fejlődésében

Ma már nagyon sokféle játékot lehet kapni a boltokban, üzletekben. A felnőttek újból a természetes termékek irányába nyitnak, és ez meglátszik azon is, hogy gyermekeiknek is olyan termékeket, játékokat választanak, amelyek természetes anyagokból készülnek. A fa játékok ezért annyira népszerűek manapság.

A fa játékok is lehetnek színesek és ezek a játékok többféle formában léteznek, így a gyermek nem csak a formákkal, hanem a színekkel is ismerkedhet. A gyerekek is nagyon szeretik ezeket a játékokat megérinteni, tapintani.

A gyerekek mellett, a szülők is örülnek annak, hogy egyre több fából készült játékot lehet vásárolni, hiszen egyre több a tudatos felnőtt, akinek fontos, hogy a játékok is a természetességet tükrözzék, nem beszélve arról, hogy ezek a játékok nagyon időtállók, strapabírók is.

Fa játékok minden korosztálynak

Fa játékok 1 éves kortól

A fa készségfejlesztő játékot már egyéves kortól is élvezhetik a gyerekek. Egy játékban többféle játék ötvöződik: óra, fogaskerék, formabedobó, cikk-cakk pálya. A kocka tetején egy golyóvezető pálya is található. Tehát egyetlen játék, mégis ötféle módon lehet azzal játszani.

A fa autós golyópályát is élvezhetik a gyerekek, akár már egyéves kortól. A fából készült autópályán négyféle kisautóval is lehet játszani. A gyerekeket ez a játék a fizika törvényeivel ismerteti meg.

Fa játékok 2 éves kortól

A kétévesek a fa mágneses horgászjátéknak örülhetnek. A kis horgászbottal kell kihorgászni a halacskákat, ami nem csak felhőtlen szórakozást ígér a gyermekeknek, hanem észrevétlenül fejleszti a koncentráló, a finom motorikus készségüket és a mozgáskoordinációt is.

A fa formaválogató puzzle is a gyerekek kedvence lehet, hiszen itt különféle geometriai alakzatokat, köröket, négyzeteket, ötszögeket kell a formalapba illeszteni. Az egyik legizgalmasabb készségfejlesztő játék a kicsik számára.

Fa játékok 3 éves kortól

A fa babaház nem csak a kislányokat érdekelheti, hanem a felnőttek viselkedését utánozva, a kisfiúk is játszhatnak ilyen játékkal. A játék során a gyerekek szerepeket sajátítanak el, illetve viselkedési mintázatokat tudatosítanak magukban. Ezért nagyon fontos, hogy a szülő milyen mintát mutat gyermeke jelenlétében.

A kisfiúk a fa asztali munkapadnak és szerszámos ládának örülhetnek, de természetesen ezzel a játékkal is játszhatnak kislányok, ezzel átélve a férfi szerep „nehézségeit”. A kisfiúk nagyon szeretik utánozni az apukájukat, mint ahogyan a kislányok is szeretnek olyan tevékenységekben részt venni, amelyben az anyukájuk is. Ez a két játék nagyon alkalmas a szülői szerepek gyakorlására.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!