Lifestyle

Elsőre ártalmatlannak tűnhetnek: ezek az érzelmi zsarolás leggyakoribb jelei

Bár az érzelmi zsarolás mögött legtöbbször a szeretet és a féltés lakozik, egészségtelen kapcsolatokat hozhat létre, amelyek egyik fél számára sem előnyösek, hosszú távon pedig önértékelési problémákat is okozhat. Összegyűjtöttük a leggyakoribb jeleit és tippet is adunk arra, hogyan reagáld le az ebből adódó nehéz helyzeteket.

Ártalmatlannak tűnő szokások

Az érzelmi zsarolás gyakori velejárója a mérgező kapcsolatoknak. Az a személy, aki érzelmileg zsarol általában olyan ember, aki túlságosan is ismer minket, életünk legkényesebb, legérzékenyebb pontjaival is tisztában van, és ezeket használja fel a manipulációhoz. A befolyásolás célja bármennyire is megdöbbentően hangzik, legtöbbször a szeretet és a féltés. A zsaroló azt akarja elérni, hogy a másik fél eleget tegyen az összes kívánságának, ehhez pedig kihasználja a bizonytalanságait, a családtagokat érintve próbál hatni az érzelmeire, befolyásolja a viselkedését, sok esetben pedig odáig fajul a dolog, hogy bűntudatot, esetleg félelmet kelt a másikban, hogy azzal elérje a céljait. Mindez hosszútávon jelentős károkat okozhat, hiszen erősen rombolja az önbizalmat, az önértékelést, a zsaroló fél pedig eléri, hogy magához láncolja partnerét, így kilépni is nehéz egy ilyen kapcsolatból. Az érzelmi zsarolás akár ártalmatlan rossz szokásnak is tűnhet, így sokan észre sem veszik, hogy áldozattá váltak. Néhány figyelmeztető jel viszont segíthet felismerni a problémát

Kíváncsi vagy a jelekre? Kattintsd végig a galériát!

1. Túlzó kérések, követelések Az érzelmi zsarolás általában egy olyan kéréssel kezdődik, amelyet, ha nem teljesítesz, agresszívabb követeléssé válik. Az indok mindig ugyanaz: csak neked akarnak jót. A valóságban viszont téged és a cselekedeteidet akarja irányítani az illető.
Kattints a további képekért!

Dr. Karsai Dániel Andrást ALS-szel diagnosztizálták: az amiotrófiás laterálszklerózis betegség gyógyíthatatlan, ráadásul óriási testi és lelki szenvedéssel, az életminőség radikális megváltozásával jár. Karsai Strasbourghoz fordul, mert méltósággal akarja befejezni az életét.

Leadfotó: 123rf.com, Forrás

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A Halálos iramban filmek sztárja sajnos már 10 éve nincsen köztünk.
Lifestyle
Senki sem halaszthatja utolsó pillanatra a karácsonyi bevásárlást.
Lifestyle
Nagyot veszített volna a világ ízek szempontjából, ha Sárközi Ákost nem sodorja az élet a gasztronómia felé.