Lifestyle

Elő a varázslatos mesékkel! – családi töltekezés a tél végén

Már a cikk elején az asztal szélére csúszott a bal kezem, hogy lekopogjam: minket egyelőre csak súroltak a szezonális betegséghullámok, de az érzelmi töltődés nálunk is fokozott szükségletté vált. Hát még, ahol többedik kört nyomja már a család! Ha varázspálcával nem is szolgálhatok, kedves szülők, egy ajánlással azért megpróbálkozom.

A városban élő ember már nincs ráutalva a természet ritmusára, de nem is hagyatkozhat rá annak ellenére, hogy a szervezetünkre bizonyosan hat a napos órák száma és annak hiánya, a hőmérséklet változása és a többi. A tél beállta nem feltétlen jelentett kevesebb munkát számunkra, visszahúzódást az otthon melegébe. Beesteledett, hát felkapcsoltuk a lámpát és folytattuk a tevékenységeinket, mintha csak nyár volna. Talán ezzel a jelenséggel is összefüggésbe hozható, ahogy a családokat eléri a február végi kimerültség.

A fizikai kimerültségről

Ha nem magától ébred a gyerek, akkor nem aludt eleget. Lehet, hogy egy fél órával korábbi elalvás megoldja a problémát, aminek óhatatlanul részesei vagyunk. Ránk is vonatkozik, hogy ebben az időszakban megadjuk a szervezetünknek a pihenést, mert most még ennek van ideje. Eljön majd a kikelet! Az elalvást segíthetjük olyan esti rutinokkal, amiket valaha alkalmaztunk, amikor még mi voltunk az okosabbak – például jó szolgálatot tehet egy kütyü-kosár a hálószoba előtt, ahol reggelig hagyjuk az okostelefonunkat. Természetesen nemcsak ilyen értelemben van jelentősége annak, hogy mivel „tápláljuk” magunkat, hanem a tényleges táplálékra is érdemes ránézni: mikor, mennyit és mit eszünk?

Érzelmi kimerültség

Valószínűleg egy teljes „családmenedzsment” kellene ahhoz, hogy minden szükséglet ki legyen elégítve, amiknek a hiánya átüt az elhatározásainkon. Attól még nem fogunk hirtelen „feltöltődni” és szuper kiegyensúlyozottá lenni, hogy eldöntöttük. Annyit mégis tehetünk, hogy tudatosan keressük mindazt, ami picit visszapótolja az elégedettségünket, és erősíti az elfogadás hangját a családban. Mert minél inkább a hiányra és egymás hiányosságára koncentrálunk, annál kérgesebbé válik az évnek ez a szakasza.

Segítsük a kapcsolódást!

Szülő legyen a talpán, aki mindig kész szerepjátékot játszani, társasozni, beszélgetni, leginkább hallgatni az aktuális kedvencről szóló történeteket. „Anya, kérdezz a Minecraftról!” – nálunk most ez megy. Ilyenkor kérdeznem kell a terveiről, amiket majd a hétvégi félórájában fog megépíteni. Mintha csak azt mondaná ezzel a tízévesem, hogy „gyere, figyelj rám, vonódj be a világomba!” Ami roppant értékes invitálás, mégsem bírom mindig elfogadni. Olyan esetekre még nem találtam ki jobbat annál, minthogy 1) átterelem az apukájához, aki csodásan kérdez a Minecraftról, vagy ha ő nem elérhető, akkor 2) felajánlok más témát, amiben őszintén tudok kapcsolódni hozzá. Ezt a kombinációt megtalálni a saját felelősségünknek tartom.

Frozen Reveal

Anna és Elza igazi varázslattal készült. A Jégvarázs Hóvarázs Color Reveal készletekben a vízből puha, hideg, pelyhes játékhó lesz, miközben kiderül, melyik kedves babát rejti a csomag – amiben más, hordható kiegészítőket is találtok.

Hétköznapi mesehősök

Amikor nem érzünk kreativitást, sem erőt magunkban az aktív együttlétre, jóleső lehet elővenni azokat meséket, amikből nemcsak a gyerekek merítenek. Nagyobb gyerekkel egyre könnyebb lesz olyan történetet választanunk, ami minket is kikapcsol, eltávolít a napi nehézségektől, dilemmáktól egy másik történetbe. És ha jól választottunk, akkor egy-egy cselekmény számunkra is tartogathat meglepetést, akár egy karakter bölcsességét. A varázsmesékben felfedezhetjük a saját útnak indulásunkat – akár az indulás, a váltás nehézkességét magunkban –, és megláthatjuk a belső szörnyeinket. „...Ilyen a félelem, a kishitűség, amivel mindannyiunknak szembe kell néznünk különböző életszakaszokban.”1 – mondja Kádár Annamária. De számba vehetjük a varázslatos belső kincseinket és a mellénk szegődött segítőket is, mint a mesehős, aki nem keres kifogásokat, hanem megbirkózik a próbatételekkel, hogy elnyerje méltó jutalmát.

1 http://www.pecsiriport.hu/koezelet/5891-hamuba-sult-pogacsa-az-eletunkben.html

fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Gyurta Dániel öccse, Gyurta Gergely is elismert sportoló, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó.
Sztárok
A hétfői RTL Reggeli egyik témája a mesterséges intelligencia volt, amiről a műsorvezetők Tóth Szabival beszélgettek.
Fashion&Beauty
Már javában elstartolt az esküvői szezon, éppen emiatt érdemes felkészülni ezekre az eseményekre.