Érvek és ellenérvek a plasztikai műtétekről

Az „ideális”, médiában megjelenített külső elérése sokak számára kitűzött cél, ám a megvalósítás legtöbbször szinte lehetetlen. A plasztikai műtétek drasztikus megoldást kínálnak testünk esztétikussá tételére, de sokaknak rendbe hozhatják az önbecsülését. Azonban a túlzásba vitt, normálisnak nem mondható átalakítás már kicsit sem ízléses, és a szépség egyébként is szubjektív. Összegyűjtöttük a legfontosabb érveket és ellenérveket a plasztikai műtétekről.

Pro
Sok olyan eset van, amikor a szépészeti beavatkozás kifejezetten indokolt. Ilyen például a mellrák miatt eltávolított mell plasztikázása, vagy egy baleset utáni helyreállítás. Emellett említhetjük a feltűnő, az egyént a mindennapi életben zavaró külső hibák eltüntetését, például az elálló fülek, vagy akár egy túlságosan nagy, furcsa orr műtéti szebbé tételét. Ezek abszolút pozitív hatást gyakorolnak az életminőségre, elsősorban pszichés vonatkozásban. Ám ha például a zsírleszívásra gondolunk, ez a lelki mellett testi, egészségügyi szempontból is hasznos lehet.

A legtöbb beavatkozás mégis a mellplasztika körébe esik. Rengeteg nő van, aki szenved attól, ha tükörbe néz, mert csúnyának, túl kicsinek, vagy egyes esetekben túl nagynak találja a mellét, és ezen sporttal, táplálkozással változtatni mondhatni lehetetlen. Egy mellnagyobbító műtét tehát hasznos lehet, hiszen növeli az önbizalmat, önbecsülést, így hozzájárul az egyén lelki egyensúlyához, kiegyensúlyozottabbá teszi a pszichét. Javítja az életminőséget, sok esetben a társas életet, párkapcsolatot is.

Kontra
Mivel a plasztikai műtétek többsége igen komoly beavatkozást jelent, a negatívumok közt meg kell említenünk a fellépő problémákat, mellékhatásokat, szövődményeket, vagyis a konkrét veszélyeket. Egy félresikerült műtétnek a következménye lehet akár bénulás, de több olyan esetről is hallottunk már, ami sajnos halállal végződött. Sok persze a sarlatán, akik nem valódi sebészek, szakértők, mégis végeznek műtéteket, de a profik által végzett beavatkozások is veszélyeket rejtenek. A mellplasztika után felmerülhet szivárgás, deformáció, de egy egyszerű botoxkezelésnek vagy arcfelvarrásnak is lehetnek szerencsétlen következményei, például a nem megfelelően záródó szemhéj vagy száj.

Az egészségügyi veszélyeken túl a legnagyobb problémát a plasztikai műtétekkel kapcsolatban a túlzott mértékű átalakítás, a határok nem ismerése jelenti. Sokan szenvednek testképzavarban azok közül, akik plasztikai sebészhez fordulnak. Náluk azonban a szépészeti beavatkozás nem jelent megoldást, ugyanis a negyedik, ötödik átalakítás után sem lesznek elégedettek, soha nem fogják magukat szépnek érezni. Sok sebész ilyen esetben szakemberhez, pszichológushoz küldi a pácienst, ám sajnos akit csak a pénz érdekel, az nem ismer etikát, és bármilyen műtétet elvégez.

Ha valaki plasztikai műtéten gondolkodik, annál nagyon fontos, hogy nézzen utána minden lehetséges tudnivalónak, konzultáljon a műtét előtt akár többször is egy szakemberrel. A csalók miatt csakis olyan sebészhez forduljon, aki teljesen megbízható. Gondolja végig a motivációit, hogy pontosan mit szeretne és hogyan megváltoztatni, illetve vegye figyelembe az adottságait, és ehhez mérten próbáljon a normális keretek között maradni. Mindenekelőtt pedig hallgasson a kívülállók véleményére, ne követeljen mást, mint amit az orvos, sebész javasol.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!