Lifestyle

Elhunyt II. Erzsébet Királynő

Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója – közölte csütörtökön a Buckingham-palota.

A Királynő halálával egy korszak is lezárult

II. Erzsébet Királynő Anglia uralkodó királyi család

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó.

Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös. II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Ahogy azt a Femcafe is megírta, az udvar szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködött, az utóbbi hónapokban a királynő több jelentős hivatalos programját is törölték. Csütörtök koradélután pedig a palota arról adott hírt, hogy az orvosok "aggasztónak" találták II. Erzsébet állapotát.

Uralkodása legendás

A királynő 1926. április 21-én született Elizabeth Alexandra Mary Windsor néven a londoni Mayfairben. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

II. Erzsébet elhunyt Anglia Nagy Britannia család királyi család

Forrás: Getty Images

II. Erzsébet királynő államfői hivatali ideje átvészelte a háború utáni megszorításokat, a birodalomból a Nemzetközösségbe való átmenetet, a hidegháború végét és az Egyesült Királyság belépését az Európai Unióba, majd kilépését onnan. Uralkodása 15 miniszterelnököt ölelt fel, kezdve az 1874-ben született Winston Churchilltől egészen a 101 évvel később, 1975-ben született Liz Trussig, akit a királynő a hét elején nevezett ki.

A londoni Buckingham-palotában a királynő állapotáról szóló híreket váró tömeg sírva fakadt, amikor értesültek a királynő haláláról, mellyel együtt lezárult világunk egy korszaka. Az MTI szerint II. Erzsébet királynőtől a protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban, ott, ahol néhai édesapja és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A tény, hogy a Buckingham-palota közzétette a csütörtöki hivatalos nyilatkozatot, önmagában rendkívüli jelentőségű, mivel az udvar a legindokoltabb eseteken kívül szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról.

Leadfotó: Getty Images

Oldalak

Lifestyle
Utazás
Kishajós víziturisztikai megállópontok létesültek Balatonfüreden valamint Keszthelyen, melyeket tavasszal már birtokba is vehetnek a látogatók – hangzott el a „Balatoni Megállópontok létesítése”...
Lifestyle
A Jegyzetek a Valósághoz versek és esszé-töredékek keverékén át térképezi fel realitásunk határait, míg a Matematika Abszurda egy a számtani elgondolhatatlanságokat leíró konzisztens rendszer,...
Fashion&Beauty
Egy újabb hajtrend látott napvilágot, ami tökéletes lesz arra az esetre, ha hosszú tincsekkel rendelkezel, nem vágatnád le, de mégis szeretnél egy kicsit extrább frizurát.