11 százalékkal fizetünk többet a lisztért és cukorért tavalyhoz képest

A gyümölcs és a zöldség majdnem 16 százalékos árnövekedést mutat tavaly októberhez képest.

Masszív árnövekedés egy év alatt

Októberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme három százalékra lassult az előző havi 3,4 százalékról. Az infláció lefékeződésében főként az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk szeptemberinél mérsékeltebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel.

Egy hónap alatt, szeptemberhez képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Az éves maginfláció 4,0 százalékról 3,8 százalékosra csökkent. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt éves áremelkedés 3,4 százalékos volt a múlt hónapban.

A gyümölcs majdnem 16 százalékkal drágább

Tavaly októberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 6,5 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (zöldségek, gyümölcsök) 15,7 százalékkal lett magasabb. Az alapélelmiszerek (cukor, liszt) több mint 11 százalékkal drágultak tavaly októberhez képest. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,1, ezen belül a dohányáruk 9,3 százalékkal, a szeszes italok 2,8 százalékkal növekedtek árban. A szolgáltatásokért 2,4 százalékkal többet, a járműüzemanyagokért 5,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Szeptemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára átlagosan nem változott. A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek 1,0 százalékkal többe kerültek. Az év első tíz hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,5, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3,9 százalékkal emelkedtek.

Fotó, leadfotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!