Pálya- és szakmaválasztás - Teher helyett így lehet életre szóló jó döntés

Az a legszerencsésebb ember, aki olyan munkát végez, amit szeret - tartja a mondás. Ám ez úgy hangzik, mint valami kiváltság, pedig közel sem az. Az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. jövőt idéző rendszerének köszönhetően bárkinek megadatik a lehetőség, hogy az első munkanapjától az utolsóig örömét lelje abban a tevékenységben, amivel a kenyerét keresi. (x)

Életre szóló döntés

A fiatalok soha nem voltak könnyű helyzetben, hiszen tizennégy évesen felelős döntést hozni a jövőnkkel kapcsolatban, mondhatni merész vállalkozás. Ez igencsak megviseli az ifjúságot, de ne legyen kétségünk afelől, hogy legalább ugyanekkora traumán mennek keresztül a szülők is. Jól döntöttünk? Ebben az időszakban minden bizonnyal ez a leggyakrabban ismételgetett kérdés, ami rendre elbizonytalanítja az egész családot, olyannyira, hogy a bölcsőde óta vadakat terelő juhász is szentül kezdi hinni, ő mindig is tűzoltó akart lenni, de lehet, hogy inkább katona.

Az IKK Zrt. nem ígéri, hogy a jövőben teljesen felhőtlenné válik ez az időszak az életünkben, ám azt igen, hogy a jól felépített rendszernek köszönhetően, leveszi a láthatatlannak tűnő, mázsás súlyokat a család válláról, és olyan egyedülálló lehetőséget biztosít, amelynek köszönhetően öröm lehet a tanulás, a munka.

Gyakorlati képzés, valós munkakörnyezetben

A hároméves szakképző iskolában a szakma mestereit képzik, az ötéves technikumban pedig a szakmatanulás és a gimnázium előnyeit élvezhetik a hallgatók. A következő kijelentés szinte hihetetlen, de igaz: a szakképzésben résztvevők - kivétel nélkül - ösztöndíjat kapnak, igaz, a mértéke a tanulmányi eredménytől függ. Az alapszakmák oktatása iskolarendszerben folyik, ám a gyakorlati képzést duális partnerek, cégek közreműködésével, valós munkakörnyezetben sajátíthatják el a tanulók. Az IKK Zrt.-nél hisznek abban, hogy az igazi sikert kitartó, jól megalapozott munkával és sok gyakorlattal lehet elérni. Éppen ezért, a beiratkozásnál még nem kell szakmát választani, csak ágazatot!

Nézzünk egy példát:

Tételezzük fel, hogy gyermekünk kreatív, és remek fotókat készít a családi nyaralásokon. Összeül a kupaktanács: legyen fotográfus, de legalább középvezetői szintű tudást vigyen magával. Bejelöli a kreatív ágazatot és az ötéves képzést, amelyért cserébe érettségi, illetve technikusi szakképzettség jár. Az oktatás az ágazati alapok megismerésével indul, és ha netán a csemeténk időközben rádöbben, hogy sokkal otthonosabban érzi magát kiadványszerkesztés közben, akkor sincs semmi veszve, hiszen egy év múlva, amikor a választásra kerül sor, gond nélkül lehet belőle grafikus. És ugyanez a lehetőség adott akkor is, ha a két iskolatípus között váltana!

Sosem volt még ilyen egyszerű a továbbtanulás

Ha tüzetesebben áttekintjük az IKK Zrt. által vázolt lehetőségeket, hamar rájövünk, hogy az eddig nagy kihívásokat jelentő kérdések, merre tovább, mit tanuljak és hol, szinte értelmetlenné válnak, és marad a - közel sem mázsás - dilemma: mestere legyek a szakmámnak vagy technikusa?

Tájékozódni az IKK Zrt. alábbi weboldalain érdemes:
https://szakkepzes.ikk.hu
https://szakkepzes.ikk.hu/tovabbtanulas

_
Fotók: shutterstock.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!