Lifestyle

A szakértők már kongatják a vészharangot: a vártnál korábban omolhat össze a teljes magyar nyugdíjrendszer

Egyre több szakértő kifogásolja a reformok hiányát: bizonyos számítások szerint néhány év múlva a teljes magyar nyugdíjrendszer megborulhat.

Recseg-ropog a hazai nyugdíjrendszer

Noha Magyarországon folyamatosan növekszik a várható élettartam, a születések száma sajnos nem tart lépést ezzel a tendenciával, s a népesség fokozatos elöregedése egyre nagyobb terhet ró a nyugdíjrendszerre. A szakértők már kongatják a vészharangot: azt állítják, ha nem jönnek záros határidőn belül a várva várt reformok, nem is olyan sokára megreccsentheti a finanszírozást a Ratkó-unokák nyugdíjba vonulása - derl ki az ATV Híradó riportjából.

"Körülbelül 200 ezerrel több nyugdíjasunk lesz 2037-től, miközben a járulékfizetői oldalon meg jelentős csökkenés várható" - állítja Farkas András nyugdíjszakértő, aki úgy véli, a helyzetet csak sürgős és hatékony reformokkal lehet orvosolni.

Farkas szigorítaná a nők kedvezményes nyugdíjfeltételeit, bevezetné a járulékplafont, korlátozná vagy egységesítené a 13. havi nyugdíj összegét, s az egyéni nyugdíjszámlák bevezetését szorgalmazná.
Kattints a további képekért!

2010-ben még 28 ezernél is kevesebb 65 éven felüli magyar állampolgár dolgozott, 2023-ban viszont már a 115 ezret közelítette a munkavállalók száma a vizsgált korosztályban, számuk tehát több mint 10 év alatt megduplázódott - derül ki a KSH adataiból.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Lifestyle
Sztárok
A nyolcvanas-kilencvenes években nem készülhetett színvonalas vígjáték Meg Ryan nélkül: a színésznő annak idején egész Hollywoodot az ujja köré csavarta, a kétezres években mégis kikopott a...
Lifestyle
A Nyilas legyen óvatos, mert balesetveszélyes helyzetbe kerülhet. Napi horoszkóp!
Sztárok
Érte rajong most az egész világ, ami nem is csoda, hiszen nemcsak hihetetlenül tehetséges, de jóképű is.