Lifestyle

Kiderült, mikor állhat meg a világ népességének növekedése

A növekedés üteme egy ideig még nem fog változni, sőt 2040-re a 8,5 milliárdos plafont is elérheti a világ népessége, az évszázad végéig azonban fontos változásokkal kell számolni.

Kicsikét szűk a világ nekünk

Már 2040 körül elérheti a világ népessége a 8,5 milliárdos plafont, és az évszázad végére hatmilliárdra csökkenhet a Földön élő emberek száma – írja az MTI az Earth4All nemzetközi kezdeményezés hétfőn közzétett jelentése alapján.

A közgazdászokat, tudósokat és jogászokat tömörítő nemzetközi kezdeményezést a Római Klub, a Potsdami Klímakutató Intézet, a Stockholmi Rugalmasság Központ és a Norvég Üzleti Iskola hívta életre. Míg a szervezet szerint alig több mint másfél évtizeden belül, 8,5 milliárd fővel fog tetőzni az emberiség létszáma, az ENSZ 2022-ben közzétett tanulmányában azt írta: a világ népessége nagy valószínűséggel csak 2080-ban tetőzik majd 10,4 milliárd fővel.

A világszervezet közlése szerint a népességszám tavaly novemberben lépte át a nyolcmilliárdos határt, miközben 2000-ben még csak hatmilliárdan éltek a Földön.

Az Earth4All kutatói Az emberek és a bolygó című tanulmányukban két lehetséges jövőképet vázoltak fel. Az első forgatókönyv szerint a világ gazdaságilag hasonló ütemben fejlődik, mint az elmúlt ötven évben. Ebben az esetben a népességszám 2050-ben éri el a csúcsát. A második forgatókönyv szerint erre már 2040 körül sor kerülhet, ha jelentős befektetések történnek a szegénység elleni küzdelembe, a gazdasági fejlődésbe, az oktatásba és az egészségügybe.

A szakértők meg vannak győződve arról, hogy más előrejelzések gyakran alábecsülik a gyors gazdasági fejlődés jelentőségét. „Tudjuk, hogy az alacsony jövedelmű országok gyors gazdasági fejlődése óriási hatással van a termékenységi rátára” — húzta alá Per Espen Stoknes, az Earth4All projektvezetője.

Fotó: 123rf

Egy régi, ám mindmáig népszerű elméletet erősítettek meg friss tanulmányukban.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A legújabb nadrágtrend igen megosztó, azonban a divatrajongók könnyedén becsempészhetik a ruhatárukba.
Lifestyle
A Skorpió erőteljes és megmagyarázhatatlan nyugtalanságot tapasztalhat. Napi horoszkóp!
Fashion&Beauty
Jennifer Aniston korábban már többször is megosztotta gondolatait az életében valaha kipróbált, akár egészen bizarr szépségápolási kezelésekről, van viszont egy, amely valóban nagyon bevált neki.