A magyarok szerint túl drága és megerőltető az egészséges életmód

Átfogó felmérés készült a magyar lakosság táplálkozási és életmód szokásairól, mutatjuk az eredményeket!

Drága és megerőltető az egészséges életmód

A túl sok információ és az alapismeretek hiánya egyszerre van jelen életmódunkban – derült ki egy táplálkozási és életmód szokásokat vizsgáló reprezentatív kutatásból. A kutatás célja az volt, hogy átfogó és valós képet adjon, milyen ismeretekkel rendelkezik a lakosság az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban, és hogy a mindennapjai során mit és miért tesz az egészségesebb életmódért.

Az eredmények szerint a felnőtt lakosság tájékozott – vagy legalábbis annak tartja magát – az egészséges életmód terén, ugyanakkor valódi áldozatot kevesen hoznak az egészségesebb mindennapokért. A lakosság mintegy kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, ez azonban nem meglepő a következő két adat fényében: az emberek közel fele (48%) nem tudja, hogy mennyi a napi energiaszükséglete, és több mint egyharmaduk (37%) pedig egy évnél régebben mérte meg testsúlyát.

A kutatásból az is kiderült, milyen szempontokat veszünk figyelembe vásárlás közben. Az emberek 61 százaléka megnézi ugyan, hogy mi van a címkén, de főleg csak a termékek összetételét (51%), illetve a lejárati időt (41%) vizsgálja meg alaposabban. Az élelmiszerek kiválasztásakor leginkább az élvezeti érték (frissesség (60%), ízletesség (52%), minőség (49%)) és az ár (45%) a legfontosabb tényezők. A csomagoláson feltüntetett hívószavak közül a „mentes” (74%) címkék nagy vonzerővel bírnak, de ugyanúgy előnyt jelentenek a „rostokban gazdag” (63%), illetve a „teljes kiőrlésű”(67%) kategóriák is.

És hogy mi gátolja meg a többséget abban, hogy egészségesen éljen? A válaszadók nagy része (66%) a pénzt jelölte meg, mint visszatartó erő, a második helyre pedig a hiányzó akaraterő (39%) kúszott fel. Vagyis az átlag úgy gondolja: az egészséges életmód drága és túl megerőltető.

Lapozz, a cikk folytatódik a második oldalon!

Fotó: The Independent

Oldalak

Szólj hozzá Te is!