Lifestyle

Megpróbálták eltitkolni, de létezik egy hely, ami még Csernobilnál is szörnyűbb

Sokan nem tudják, de valójában ez volt a Szovjetunió legnagyobb nukleáris balesete. A titkosítás olyan jól sikert, hogy a legtöbben még ma sem ismerik a katasztrófa részleteit.

Titkos üzem

Talán korábban még nem is hallottál minden idők harmadik legnagyobb atomkatasztrófájáról, ami 1957-ben történt az akkori Szovjetunióban. A majaki atomkatasztrófát, vagyis a Majak Termelési Egyesülés - korábbi nevein Kombinát–817, Mengyelejev Állami Vegyiművek - üzemében történt balesetet megpróbálták titokban tartani, ami annyira jól sikerült, hogy sokan még ma sem tudnak róla. 1994 előtt Ozjorszk várost Cseljabinszk–40, illetve Cseljabinszk–65 néven illették, és olyannyira titkos volt, hogy még a térképeken sem szerepelt, talán ennek is köszönhető, hogy a feledés homályába veszett a szörnyű történelme ellenére.

A vegyi üzem fennállása alatt több baleset is történt, aminek következtében nagy mennyiségű radioaktív anyag szabadult fel. Ezek közül a legsúlyosabb az 1957-es Kistim-tragédia, amely azzal véste be magát a nukleáris katasztrófák közé, hogy az okozott kár és nukleáris szennyezés felülmúlta még a csernobili katasztrófát is.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Amikor kihozták az ételt, a fiatal lány - mint oly sokan szokták - lőtt egy képet mielőtt enni kezdett volna. A fotója hatalmas botrányt kavar a neten.
Fashion&Beauty
Lehet, hogy hallottál már az A-vitaminról (más néven retinol), a C-vitaminról, de ismered a niacinamidet, másnéven a B3-vitamint? A niacinamid az egyik szupersztár összetevő a bőrápolásban.
Lifestyle
Boszorkányság, számmisztika, asztrológia, reiki, jóga, kártyajóslás, sámánizmus, spiritualitás - van, aki ezeknek a szavaknak a láttán azonnal zárja is be a cikket, más pedig pont e szavak láttán már...