A sugárzást túlélte, a koronavírust nem - Meghalt a csernobili atomkatasztrófa hőse

A 78 éves korában elhunyt Nikolai Antoshkin kulcsszerepet töltött be a katasztrófa idején.

Egy valódi hőstől búcsúzik a világ

Vasárnap este meghalt Nikolai T. Antoshkin tábornok, aki segített a csernobili katasztrófa megállításában. A 78 éves korában elhunyt katona egy veszélyes, helikopteres tűzoltási művelet parancsnoka volt, ezért nagy mennyiségű radioaktív sugárzásnak volt kitéve. A tábornok a sugárfertőzöttséget túlélte, a koronavírussal azonban a szervezete nem bizonyult kellően ellenállónak. A napokban szállították kórházba, ahol nem reagált elég jól a kezelésre, állapota folyamatosan romlott - tájékoztatta a nyilvánosságot Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament elnöke.

Az ukrajnai Kijevtől északra fekvő csernobili atomerőmű 4. számú reaktora 1986. április 26-án robbant fel, sugárzást juttatott a légkörbe,a nyitott reaktor magjában pedig tombolt a tűz, amely radioaktív füstöt terjesztett. Antoshkin tábornok, aki akkor Kijevben egy szovjet légierő egységében teljesített szolgálatot, az egyik légi oltóművelet parancsnok pilótája lett. Körülbelül két hétig a nyitott mag felett repülő helikopterek mintegy 5000 tonna homokot, agyagot, ólmot és bórt dobtak le a tűz oltására és a sugárzás visszaszorítására.

A pilóták között hosszabb lefolyású, rákos megbetegedések vagy más egészségügyi problémák léptek fel, de a tábornokot ezek mind elkerülték. A művelet után még három évtizedig szolgált az orosz légierőben, majd a parlamentbe került politikusként - összegzi érdemeit a New York Times.

Nyugodjék békében!

Leadfotó és fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!