Lifestyle

Bestiális gyilkosságot követett el az utolsó nő, akit kivégeztek Magyarországon

Besze Imréné csaknem a fél életét börtönben töltötte: az ország legkülönbözőbb pontjain csapott be hiszékeny embereket, akiknek jóindulatával a legaljasabb módon élt vissza. Már ötven esztendős is elmúlt, amikor elkövette élete legsúlyosabb bűncselekményét: egy rablógyilkosságot, melyért végül halálbüntetéssel lakolt.

Már fiatalon összetűzésbe került a törvénnyel

Besze Imréné Bigló Erzsébet néven látta meg a napvilágot 1915-ben: a paraszti családból származó, négy elemi és négy polgári osztályt végzett, szakképzettség nélküli nő 21 évesen került először összetűzésbe a törvénnyel. Összesen tizenhétszer citálták bíróság elé lopásért, csalásért és hasonló bűncselekményekért. Az ország legkülönbözőbb pontjain vert át hiszékeny embereket, akiknek jóindulatával a legaljasabb módon élt vissza. 1945-ben vöröskeresztes ápolónővérnek adta ki magát, azt mondta, hadifoglyokkal utazik, ekképp ruhákat, élelmet és készpénzt kicsalva egy kisújszállási nőtől. Megesett, hogy a miskolci kórház beszerzőjeként adta ki magát, azzal büszkélkedve, hogy olcsó zsírt és pálinkát tud szerezni. Bigló Erzsébet összesen négyszer ment férjhez: első házasságából egy lánya származott. 1967-ig, az emberölési ügyéig összesen több mint húsz év börtönbüntetést kapott, addigi életének majdnem a rácsok mögött töltötte. Legutolsó szabadulása után Gyöngyösön próbált szerencsét, ahol a megyei Építőipari Vállalatnál kapott munkát, és befogadta egy Besze Imre nevű férfi, akivel később összeházasodtak.

A vállalat sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt 1967 augusztusában másfél év börtönre ítélték. Az átvert, meglopott sértettek miatt indult eljárások miatt jelentős fizetési kötelezettségek terhelték. Ekkor kezdett a 72 éves özvegyasszony, Kertész Lajosné bizalmába férkőzni. A gyöngyösi nőt „zsugori és pénzéhes embernek ismerték", akinek 1967 szeptemberére már 70 ezer forintos takarékbetétkönyve volt. Kertészné a takarékkönyvet és iratait általában egy a nyakába függesztett zacskóban tartotta, amelyet még éjszaka is csak a mosakodás idejére vett le. A tényállásból az is kiderül, hogy a Besze Imréné előéletét ismerő piaci árusok féltették az özvegyasszonyt, és külön figyelmeztették, hogy ne adjon pénzt a nőnek.
Kattints a további képekért!

„Nem minden arany, ami fénylik” – szokás mondani, s ha valamire, akkor ez a hollywoodi filmgyártás első évtizedeire nagyon is igaz.

Leadfotó: Facebook/Szocializmus hagyatéka

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Lifestyle
Sztárok
Egy szakértő szerint Meghan Markle és Harry herceg számára nagyon fontos, hogy fenntartsanak olyan királyi családi hagyományokat, amelyek gyermekeik, Archie és Lilibet érdekeit szolgálják.
Lifestyle
A nyár közeledtével mindig többekben merül fel a vágy, hogy egy kis testmozgással előcsalogassák addig elrejtett hasizmaikat. A legjobb pedig, hogy nem is kell túlzottan megerőltetned magad ehhez!
Lifestyle
A szúnyogok csapkodása helyett inkább ültess és hagyd, hogy a növények végezzék el munkát helyetted!