Lifestyle

Bestiális gyilkosságot követett el az utolsó nő, akit kivégeztek Magyarországon

Besze Imréné csaknem a fél életét börtönben töltötte: az ország legkülönbözőbb pontjain csapott be hiszékeny embereket, akiknek jóindulatával a legaljasabb módon élt vissza. Már ötven esztendős is elmúlt, amikor elkövette élete legsúlyosabb bűncselekményét: egy rablógyilkosságot, melyért végül halálbüntetéssel lakolt.

Már fiatalon összetűzésbe került a törvénnyel

Besze Imréné Bigló Erzsébet néven látta meg a napvilágot 1915-ben: a paraszti családból származó, négy elemi és négy polgári osztályt végzett, szakképzettség nélküli nő 21 évesen került először összetűzésbe a törvénnyel. Összesen tizenhétszer citálták bíróság elé lopásért, csalásért és hasonló bűncselekményekért. Az ország legkülönbözőbb pontjain vert át hiszékeny embereket, akiknek jóindulatával a legaljasabb módon élt vissza. 1945-ben vöröskeresztes ápolónővérnek adta ki magát, azt mondta, hadifoglyokkal utazik, ekképp ruhákat, élelmet és készpénzt kicsalva egy kisújszállási nőtől. Megesett, hogy a miskolci kórház beszerzőjeként adta ki magát, azzal büszkélkedve, hogy olcsó zsírt és pálinkát tud szerezni. Bigló Erzsébet összesen négyszer ment férjhez: első házasságából egy lánya származott. 1967-ig, az emberölési ügyéig összesen több mint húsz év börtönbüntetést kapott, addigi életének majdnem a rácsok mögött töltötte. Legutolsó szabadulása után Gyöngyösön próbált szerencsét, ahol a megyei Építőipari Vállalatnál kapott munkát, és befogadta egy Besze Imre nevű férfi, akivel később összeházasodtak.

A vállalat sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt 1967 augusztusában másfél év börtönre ítélték. Az átvert, meglopott sértettek miatt indult eljárások miatt jelentős fizetési kötelezettségek terhelték. Ekkor kezdett a 72 éves özvegyasszony, Kertész Lajosné bizalmába férkőzni. A gyöngyösi nőt „zsugori és pénzéhes embernek ismerték", akinek 1967 szeptemberére már 70 ezer forintos takarékbetétkönyve volt. Kertészné a takarékkönyvet és iratait általában egy a nyakába függesztett zacskóban tartotta, amelyet még éjszaka is csak a mosakodás idejére vett le. A tényállásból az is kiderül, hogy a Besze Imréné előéletét ismerő piaci árusok féltették az özvegyasszonyt, és külön figyelmeztették, hogy ne adjon pénzt a nőnek.
Kattints a további képekért!

„Nem minden arany, ami fénylik” – szokás mondani, s ha valamire, akkor ez a hollywoodi filmgyártás első évtizedeire nagyon is igaz.

Leadfotó: Facebook/Szocializmus hagyatéka

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Többekről nem is gondoltuk volna, hogy ennyire fiatalok voltak, amikor először ágyba bújtak kedvesükkel.
Recept
Íme egy egyszerű vacsoraötlet: készíts csirkéből meleg serpenyős caprese-t! Ez a tökéletes 30 perces étel, amelyet az év bármely szakában kipróbálhatsz!
Home&Design
Négy fő hiba létezik a fürdőszoba berendezésekor, amikbe rendszeresen belefutunk. Mutatunk pár tippet, hogy elkerüld őket és a funkció se menjen az esztétika rovására.