Mindenkit érintő változás jöhet a bankkártyás fizetéseknél

Még tovább emelhetik a PIN kód nélküli vásárlás összeghatárát.

Bevált, ezért tovább is emelhető a limit

Tavaly április 15-től emelték fel a PIN kód nélküli, érintéses vásárlások összeghatárát 5 ezer forintról 15 ezer forintra, a járvány lassítása céljából. Novemberben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette, hogy idénre is maradhat az emelt limit.

Az MNB alelnöke, Kandrács Csaba a Világgazdaságnak adott interjújában, amit a 24.hu szemlézett, többek között a PIN kód nélküli vásárlás összeghatárának emeléséről is szót ejtett. Elmondta, azt látják, hogy bevált az összeghatár emelése, és fenn kell tartani, mert egyszerűsíti az életet. Hozzátette, bár sokan féltek attól, hogy az ötezer forintos limit emelésével több lesz a visszaélés, de bebizonyosodott, hogy ez alaptalan félelem volt, ugyanis a 15 ezer forintos limit nyomán nem nőtt a csalások aránya. Ha pedig nincsenek visszaélések és komoly kockázatok, akkor ez a limit akár még tovább is emelhető – jelentette ki.

Kiderült az is, hogy az MNB munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy hol lehet a megfelelő mérték. Mivel ma már egy nagybevásárlásra nem elég a 15 ezer forintos limit, Kandrács Csaba úgy véli, valahol annak határán, 30-50 ezer forint környékén lehetne egy új határt meghúzni. De mint megjegyezte, mindezzel óvatosnak kell lenni.

Itt az ideje frissíteni az alkalmazást, a héten több újdonság is érkezett az Instagramra.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak