A zene mindenkié - Világhírű művészek a ZEnergia idei koncertjén

Az idei komolyzenei koncert sztárfellépői Miklósa Erika operaénekesnő, Balázs János zongoraművész és Lajkó Félix hegedűművész lesznek, az immár három éves ZEnergiáról velük beszélgettünk. (x)

A három művész közül Balázs János egyik évben sem hiányozhatott a népszerű klasszikus zenei koncertről, Lajkó Félix és Miklósa Erika viszont most először állnak majd az MVM színpadán.

B.J.: Fantasztikus élmény volt az elmúlt két évben az a lehetőség, amit a rendezvény biztosított a klasszikus zenét kedvelő emberek számára, mert úgy gondolom, hogy hatalmas csatornákat nyitott ki, és képes volt hidat építeni azokhoz az emberekhez is, akiket eddig nem igazán érintett meg a klasszikus zene. És persze számomra is, - amellett, hogy folyamatosan járom a világot - több ezer ember előtt játszani, szabadtéren, az mindig egy különleges élmény.

Idén tulajdonképpen adott volt a helyzet, - hiszen Félixszel régebb óta játszunk már együtt, Erikával pedig a Virtuózok című műsorban ültünk a zsűriben, - és egyébként is számomra ők két olyan művész, akik olyan pazar technikát és emberséget tanúsítanak a színpadon, ami tényleg nem mindennapi profizmussal társul. Bár külön-külön mindkettőjükkel volt már közös fellépésünk, most először hárman, együtt is a színpadra állunk, illetve a koncert végén a tavalyi Junior Prima-díjasokat is felléptetjük egy meglepetés produkcióban.

M.E.: Nagyon örültem a felkérésnek, már csak János és a Félix miatt is, hiszen mindkettőjükkel egy igazi élmény együtt dolgozni. Minden művész szereti az ilyesfajta előremutató inspirációkat, amitől egy kicsit több tud lenni, vagy többet tud adni. Ők pontosan ezt az élményt adják nem csak nekem, hanem a közönségnek is.

Hogy látjátok, a klasszikus zene - az elkötelezett műkedvelőkön kívül - mennyire tudja megérinteni most a nagyközönséget? Ez a rendezvény segíthet ebben?

L. F.: Én azt gondolom, hogy nem csak a klasszikus zene, hanem alapvetően a jó zene mindig érdeklődőkre talál, műfajtól függetlenül. Itt talán csak a köztes állapot hiányzik, mert a kalsszikus zenét valaki tényleg vagy szereti, vagy nem. De ez a koncert sem arról szól, hogy most bárkinek meg kellene szeretnie, ettől függetlenül is biztosan sokan el fognak jönni.

B. J.: Igazából szeretnénk valamennyire elmosni a komoly- és könnyűzene között húzódó határokat, hiszen a könnyűzenét sokszor nem is olyan könnyű játszani, a komolyzene pedig nem mindig komoly, tehát ilyen szempontból az elnevezés nem túl szerencsés. Éppen ezért szeretnénk bebizonyítani, hogy egy klasszikus zongoraművész, egy koloratúrszoprán és egy népzenész világzenész a Junior prima-díjasokkal együtt milyen jó zenét tud csinálni, mindegy hogy az Mozart, vagy éppen valamilyen rockzene.

M.E.: Az MVM mindig nagy hangsúlyt fektetett a klasszikus értékek támogatására, amit ez a rendezvény is rendkívül jól kifejez. Ez egy olyan vonal, amit a Virtuózok című műsor missziója is képvisel, és azt látom, hogy a klasszikus zene ezeknek a remek kezdeményezéseknek köszönhetően egyre inkább befogadhatóvá válik a nagyközönség számára is, ami egy fantasztikus dolog, és jól mutatja, hogy ilyenekre nem csak nagy szükség, de igény is van.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!