Rohamos, sosem látott áremelkedés várható a Balatonon: az 1500 forintos menü már csak szép emlék lesz

A balatoni büfék már javában készülnek a szezonra, azonban ezt a szektort is érinti az élelmiszerár-növekedés, így bizony fogyasztóként is drágábban jutunk majd hozzá egy tejfölben tocsogó lángoshoz vagy egy méretes hekkhez.

Az 1500 forintos menüt el kell felejteni

Makkos Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének fonyódi térségi elnöke beszélt a balatoni helyzetről a Sonline-nak. Makkos szerint a fogyasztók már a napi vásárlásaikkor érezhetik, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak és ezt a változást már a vendéglátás sem tudja áremelés nélkül követni. "A fővárosban 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni" - mondta az elnök.

A balatoni vendéglátás szempontjából fontos, hogy az üdítők és a szeszes italok ára is nőtt, ahogy a közüzemi díjak emelkedése, a szakmunkás minimálbér növelése és a munkaerőhiány is akadályokat szül. Makkos szerint bizakodásra adhat okot, hogy emiatt talán megnövekszik majd a térségben a diákmunka, mivel ebben az a 25 év alattiakra vonatkozó SZJA-mentesség miatt megnövekedhet a fiatalok munkavállalási kedve, hiszen több pénz marad náluk.

Forrás: Sonline Fotó: MTI

Oldalak