Az antioxidánsok fontosságáról sokat lehet hallani, a szervezet idő előtti öregedési folyamataiért felelős káros szabadgyökök tevékenységének lassítása az elmúlt évek egyik legfontosabb témája. De azt is tudjuk, hogy mi tartalmazza a legtöbb antioxidánst?
Mi az az antioxidáns?
Egyszerűsítve azt lehet mondani, hogy egy antioxidáns eltávolít a testedből egy szabad gyököt, ezáltal betegségek kialakulását akadályozza meg, amelyek a szabadgyök jelenléte indított volna el. A szervezetben mindkettő jelen van, és a küzdelem folyamatosan zajlik.
Mik azok a szabadgyökök?
A szabad gyökök tulajdonképpen a test immunrendszerének részei, és a káros anyagok
semlegesítésében van szerepük. Problémát akkor okoznak, ha túlságosan felszaporodnak.
Miben van antioxidáns?
Ismerd meg a leghatékonyabb antioxidáns ételeket, amelyek nemcsak a szépségedet őrzik meg, de védenek az öregedéstől, és számos betegség kialakulásának kockázatát is csökkentik. Bár a vitaminkészítmények jó megoldásnak tűnhetnek, sokkal jobb, ha természetes táplálékból pótlod őket, így ugyanis minden olyan anyag is a szervezetedbe jut, ami a felszívódásukat segíti.
És íme, a top 10 zöldség és gyümölcs, melyek antioxidáns hatása, mind közül a legmagasabb: Top 10 antioxidáns tartalmú gyümölcs:
Aszaltszilva, gránátalma, mazsola , feketeáfonya , földiszeder, tőzegáfonya, eper, málna, szilva, narancs
Top 10 antioxidáns tartalmú zöldség:
Kelkáposzta, fokhagyma, spenót, tök, kelbimbó, párolt spenót, brokkoli, cékla, avokádó, paprika
Mind közül a legjobb az első 4 gyümölcsféle. 200 g fekete áfonya, vagy 100 g aszalt szilva már fedezi a napi antioxidáns szükségletünket.