Mutasd az arcod, megmondom ki vagy!

A hétköznapok folyamán is gyakran mondogatjuk, hogy a szem lélek tükre, vagy hogy nyitott könyv vagy előttem, az arcodra van írva. Tényleg így lenne, mindent elárul az arcunk?

Nem véletlenül használjuk ezeket a kifejezéseket, hiszen az arcfejtésnek is megvan a maga tudománya. A fiziognómia, vagyis az arcelemzés nem modernkori találmány, már az ókori babilóniaiakat és egyiptomiakat is foglalkoztatta, hogy milyen titkokat rejt arcunk.

De végső soron, mint oly sok minden, ez is a kínaiak nevéhez fűzhető, a fiziognómia már több mint kétezer éves hagyományra tekint vissza náluk. Kínában az orvoslás egy ágának tartották, azonban később megfertőzték a misztikumok és beleolvadt a bizonytalan és rejtélyes ezoterikába mindenféle jóslással együtt.

Az arcelemzés során a következőket kell szemügyre vennünk: arcforma, homlok, szem, orr, ajkak. Mindegyik mást árul el rólunk, nézzük meg, mik is ezek!

Az arcforma az alapvető személyiség jegyek hordozója

Kerek arc - Tulajdonosa humoros és vidám. Természetére jellemző a lustaság, és a kényelem szeretete. Hajlamos mindent az utolsó pillanatra hagyni.
Ovális arc - Igazi álmodozó, kitartó és toleráns jellem. Érzéseit mindig kimutatja, szeret másokon segíteni.
Szögletes arc - Ambiciózus, kitartó, törtető. Az elszántság és eltökéltség a jelmondata. Gyakran makacs és csökönyös is.
Szív alakú arc - Magas intelligencia, ami magas érzelmi intelligenciával párosul. Az ilyen személyek gyakran művészek, jellemző rájuk a kreativitás.

A homlok a szellemi tevékenység megnyilvánulásának helye

Kicsi - Zárkózott, bizonytalan és gyakran határozatlanember. A kommunikáció nem az erőssége, beszélgetés közben nem képes megfelelően koncentrálni partnere mondandójára.
Szögletes - Mély érzésű, megbízható és szorgos alkat. Gondolatai, világnézete nagyon értékes, de ritkán és nehezen nyílik meg, hogy ezeket másokkal is megossza.
Kerek - Nyílt és őszinte ember, akire mindig minden körülmények között számítani lehet. Bár alapjában véve segítőkész, gyakran nem tudja betartani ígéreteit.
Előreugró - Hangulatember, aki nem tűri az ellentmondást. Szenvedélyes, szeszélyes és hirtelen természetű, előbb cselekszik, aztán gondolkodik.

A szem a lélek tükre, itt bukkannak felszínre az érzelmek

Kicsi - Zárkózott, visszahúzódó jellem, aki nehezen alkalmazkodik az őt körülvevő világhoz. Nehezen bánik az emberekkel, csak egy szűk kört enged közel magához, akikben feltétel nélkül bízhat.
Nagy - A nagy szemek tulajdonosa őszintén rácsodálkozik a világra, mindent mélyen megél, tele van tervekkel, minden érdekli, és csakúgy habzsolja az életet. Nincs tisztában önmagával, egész életében önmagát és a kijelölt utat keresi.
Mandula - Rátermett és segítőkész ember, és ehhez kedvesség is párosul. Kiváló diplomata, minden helyzetben tudja, hogy mit kell tenni, ezért mások biztonságban érzik magukat mellette.
Lefelé görbülő külső szemzug - A megfigyelő. Éleslátású, de gyakran elveszik a részletekben. Kritikus, de legtöbbször igaza van, mesterien kiszúrja a hazugságokat.


Az orr megadja viselője karakterét

Kicsi - Naiv, alkalmazkodó, ám határtalan beleérző képességel bíró emberre utal. Gyakran döntésképtelen, mert szeretné a mindenki számára megfelelő választást hozni.
Nagy - Erős, határozott és gyakorlatias gondolkodású jellem. Nyitott, szereti az új ötleteket. Békességre törekszik.
Hegyes - Elegáns, jó ízlésű ember, akit széles érdeklődési kör jellemez. Nem szeret másoktól függeni, tisztában van önmagával és a világgal.
Kampós - Éles eszű, jó meglátású típus, akinek gyorsan kapcsol az agya. Átlátja a szálakat, és összekapcsolja a részleteket. Koncentrációs képessége kiváló.
Krumpliorr - Nyílt, humoros ember, vevő az újdonságokra és a hirtelen ötletekre. Jóindulatú, másokban is a jót keresi, és a lehetőséget egy közös szórakozásra.

Az ajkak a mentális képességeket jelzi

Vékony - Intelligens, jó meglátású alkatra utal, ugyanakkor nem jellemzi empátia, gyakran türelmetlen, szűkmarkú. Nem törődik mások érzéseivel.
Vastag - Nyílt, őszinte ember, türelmes és bőkezű, de gyakran kicsúszik kezéből az irányítás. Hajlamos elfecsérelni idejét haszontalan dolgokra.
Eltérő vastagságú ajkak - Óvatos, megfontolt személyiség, aki mindig odafigyel és résen van. Sokszor próbálja manipulálni környezetét.

Szólj hozzá Te is!