Alapvető zónaszabályok, amiket jobb, ha betartasz

Sokszor érezzük, sőt néha még mondjuk is, hogy valaki durván belépett az intim szféránkba, de valóban tisztában vagyunk vele, hogy ez pontosan mit is jelent? Vannak ugyanis az intim zónán kívül egyéb távolságtartási illemszabályok, amiket talán kevésbé ismerünk. Lássuk, hogy melyek ezek!

Intim zóna (15-45 cm)
Ez az a bizonyos tőled mért távolság, amin belül csak a hozzád közelállóknak van helye, elvileg. A családtagjaid, a pasid, közeli barátok tartoznak ebbe a körbe általában, tehát azok az emberek, akiket fizikailag és lelkileg is közel engedsz magadhoz.

Persze - mint azt nyilván már te is tapasztaltad - reggelenként a tömegközlekedési eszközök használata során ez az illemszabály többnyire érvényét veszti, vagy azért, mert valóban nincs hely a „szabályoskodásra”, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy néhány illető magasról tesz az alapvetően elvárható személyes távolságtartásra.

Tehát nem hülyeség az intim szféránkba való idegen behatolás miatt érzékenykedni, hiszen a testünktől mért eme távolság mégiscsak a mi „intim” területünk, gyakorlatilag hozzánk tartozik, érthető, hogy nem szeretjük, ha holmi ismeretlenek túl közel merészkednek.

Személyes zóna (46 cm-1,2 m)
Nos, nem véletlenül emlegetjük oly sokat azt a „három lépés távolságot”, amit meg kéne tartani, ha ismeretlenekkel kerülünk kapcsolatba, ugyanis ez sem egy hasraütésszerűen kitalált elméleti szabály. Ha nem is centizzük ki a lépéseket, de annyi igazságalapja van a dolognak, hogy bár a személyes zónába már beengedünk idegeneket, de ez korántsem jelenti azt, hogy feltétlenül mondjuk tapogatni, érinteni kéne a másikat.

Hivatalos, illetve baráti találkozókon érvényesül ez a zónaszabály, ilyen esetekben ismeretlenekkel, újonnan megismert emberekkel, vagy nem kifejezetten közeli ismerősökkel kerülünk kapcsolatba, akik valószínűleg nem veszik jó néven, ha például bizalmasan megérinti valaki a karjukat, még ha az csak egy kósza érintés is, és egyébként pedig látszólag jó képet vág hozzá az illető.

A testünk ugyanis alapvetően támadásnak veszi a velünk nem közvetlen kapcsolatban lévők felől érzékelt ilyesfajta közeli behatást, és rosszul érezzük magunkat tőle. Ha jobban megismerjük egymást, úgyis alakulnak ezek a zónák, és később természetessé válhat egy-egy érintés is.

Társadalmi zóna (1,2 m-3,6 m)
Általában azoktól az idegenektől állunk ekkora távolságban, akikkel adott esetben valamiért ideiglenesen kapcsolatba kerülünk: például a boltban az eladóval, postással, szerelővel – de éppen a munkahelyünkre újonnan érkezett munkatársukkal szemben is ez a zónaszabály érvényesül. Általánosságban a személyes zónánál leírtak érvényesek itt is: tehát tartani kell az illendőség érzetünk sugallta pár lépés távolságot.

Nyilvános zóna (3,6 m-en kívül)
Alapvetően nagyobb közönség vagy csoport előtt tartott beszéd esetén érvényes ez a szabály. Bár általános helyzetekben a fenti zónaszabályok érvényesek, ám érdemes megjegyezni, hogy ezek azért nincsenek kőbe vésve.

Hiszen vannak olyan emberek, akiknek azzal sincs bajuk, ha idegenek tapogatják őket, de olyanok is akadnak, akiknek pedig még a közeli hozzátartozóival sem különösebb szokása egymás gyakori megérintése.

Nem is beszélve arról, hogy például az orvosunkat, fodrászunkat természetesen beengedjük még a legközvetlenebb, intim zónánkba is, hiszen máshogy nehezen lehetne megoldani egy vizsgálatot vagy éppen a frizuraigazítást.

Oldalak