A világhírű regény folytatása - Anna Karenina lánya Budapesten

Anna Karenina a világ egyik legizgalmasabb irodalmi személyisége. Ő a tragikus sorsú hősnő, aki a halálba menekült nyomorúsága elől és hátrahagyta két kisgyermekét. De vajon mi történt azokkal, akik szerették őt? Akiknek szívében, emlékeikben tovább él Anna? Erről ír Lévai Katalin, az Anna Karenina lánya című vadonatúj regényében.

Egy törvénytelen lány élete

Lévai Katalin Lev Tolsztoj világhírű regényét gondolta tovább. Az írónő könyve ott kezdődik, ahol az Anna Karenina véget ér. Vronszkij gróftól született lányának, Annie-nak a történetét meséli el, aki nem ismerte édesanyját és akinek beárnyékolja felnőttkorát a tény, hogy anyja öngyilkos lett. Annie a Karenin házban nő fel, jó módban, kényelemben, gazdagságban és szeretetben, ám a gondolat, hogy hasonló sorsra juthat, mint az anyja, Anna Karenina, aki a vonat elé vetette magát, megkeseríti az életét. A fiatal nő, az írónő képzelete szerint, végül idegenben, egy közép-európai városban, a millenniumi Budapesten szabadul meg démonjaitól és talál rá önmagára.

Mikor a képzelet szárnyalni kezd

Lévai Katalin fantáziáját az a különös és bonyolult lélektani helyzet ragadta meg, amivel Tolsztoj a regényében már nem foglalkozik: a középkorú, özvegy férfi, Karenin, jobban szereti néhai felesége törvénytelen lányát, mint saját fiát, Szerjózsát. Nem beszélve arról, hogy ha egy családban öngyilkosság történik, az minden családtagra mély hatást gyakorol, de mindenkire más és más módon. Karenin első sorban a megalázottságtól szenved, Szerjózsának az anyjától való korai elszakítás traumáját kell feldolgoznia, Annie pedig folyton attól retteg, hogy megismétli édesanya sorsát. Lévai Katalin ezt a lélektani helyzetet bontja ki regényében – ami a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg – eközben bepillantást nyújt a korabeli szentpétervári és budapesti arisztokrácia mindennapjaiba.

Miért éppen Budapest? (x)

Az írónőt nemrégiben ismét elfogta a vágy, hogy a századfordulós Budapestről írjon, arról a Budapestről, ahol száz egynéhány évvel ezelőtt javában zajlott a polgárosodás és valódi szellemi, kulturális pezsgésben élt a főváros. Elképzelte és leírta hogyan érezné magát Annie a korabeli fővárosban. A fiatal orosz nő Szentpétervárról érkezik egy ünnepségsorozatra, itt talál rá a férjére és próbál beilleszkedni a magyar szalonok világába, ami ugyanolyan küzdelmes lesz számára, mint amilyen küzdelmes volt anyjának dűlőre jutni a szentpétervári előkelőségekkel.

Ha téged is érdekel, hogy Anna Karenina lánya hogyan találja meg a szerelmet Budapesten, vásárold meg a regényt a Kossuth Kiadónál.

A cikk alapjául a László Ágnes által készített interjú szolgált.

Fotó: Gergely Bea

Oldalak

Szólj hozzá Te is!