A szeretetnyelvek csodája - 5 hétköznapi gesztus, ami megváltoztatja az életed

Az öt szeretetnyelv egy pár- és pszichoterápiai fogalom, amelyet Gary Chapman amerikai keresztény író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó alkotott meg 1992-ben. Bár Chapman eredetileg házasságokkal kapcsolatban hivatkozott a szeretetnyelvek – az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés – fontosságára, mára kiderült, hogy az összes társas kapcsolat sikere ezeknek a gesztusoknak az alkalmazásán múlik. Íme, a szeretetnyelvek - válaszd ki, hozzád melyik illik és alkalmazd!

1. Elismerő szavak

Legyen szó szerelmi, baráti vagy rokoni kapcsolatról, mindkét félnek fontos, hogy elismerő szavakat kapjon a másiktól. A dicséret mindig felvillanyozza az embert, további küzdésre sarkallja, és boldogsággal tölti el – mindenféle ajándéknál és cselekedetnél többet érnek a szép szavak. Gondolj csak arra, te hogy érzed magad, ha valaki elismeri azt, amit csinálsz, ha valaki csodálja azt, ami vagy! Egy kapcsolatban mindig figyelj arra, hogy elegendő dicsérettel illesd a másikat, hidd el, meg fogja hálálni!

2. Minőségi idő

A minőségi idő legalább olyan fontos egy kapcsolatban, mint az elismerő szavak. Minőségi idő alatt nem azt értjük, hogy mindkét fél egy szobában ül, de az egyik tévézik, a másik újságot olvas, hanem azt, hogy tényleg együtt vannak. Beszélgetnek, kártyáznak, sétálnak, vásárolnak, pihennek. A kulcs a figyelem, amit a másiknak szentelsz, az idő, amit rászánsz – ezzel a szeretetnyelvvel jelezheted, hogy fontos számodra, és számít, mennyi időt töltesz vele. Legyen szó az édesanyádról, a párodról vagy az egyik barátnődről!

3. Ajándékozás

A szeretetünket azzal is kifejezhetjük, hogy időről-időre meglepjük valamivel a szeretteinket. Nem kell ahhoz sem alkalom, sem sok pénz, hogy örömet szerezzünk a másiknak: egy finom vacsora, a koszos tányérok elmosogatása, sőt, egy ölelés is olyan örömbombákat robbanthat az emberben, hogy a belőlük felszabaduló energia akár egész nap kitarthat. Figyelj az ilyen apróságokra, és mérd fel a jelentőségét: soha ne vesszen el egyik kapcsolatodból sem az ajándékozás öröme!

Fotó: freeimages.imagestocks.in

Oldalak

  • 1
  • 2