A munkaerőpiacot is befolyásolják a háború következményei? Elemzők megadták a választ!

Az elszálló energiaárak hatását is kifejtették az elemzők.

Ez várhat ránk a közeljövőben

A háború következményei eddig semmilyen hatással nem voltak a munkaerőpiacra, az elszálló energiaköltségek azonban egyes területeken átmeneti leállásokhoz vezethetnek, ami a foglalkoztatást is befolyásolhatja. Kérdés, hogy a kormányzati munkahelyvédelmi program mennyiben képes tompítani a negatív hatásokat – vetették fel az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusi adatait kommentálva.

A háború eddig semmilyen negatív hatással nem volt a hazai munkaerőpiacra – állapította meg az MTI-hez eljuttatott kommentárjában Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. Az év első felében tovább fokozódott az akut munkaerőhiány, a következő hónapokban viszont az elszálló energiaköltségek egyes szektorokban átmeneti vagy tartós leálláshoz, a termelés visszafogásához vezethetnek, ami elbocsátásokat válthat ki.

Hangsúlyozta azonban, hogy a kormány munkahelyvédelmi programot tervez az érintett szolgáltatói ágazatokban, míg a termelésben, az ipar területén működő vállalkozásokat az energiaköltségük növekedésének 50 százalékos átvállalásával igyekszik támogatni. Kérdés, hogy a tervezett támogatások, illetve a számos területen továbbra is fennálló munkaerőhiány mennyire lesz képes ellensúlyozni a negatív hatásokat – vetette fel a bankholding szakértője.

Az év végén és a jövő év elején részben szezonális, részben az energiaválság negatív hatásai miatt emelkedhet a munkanélküliségi ráta, azonban a jövő év közepétől újra csökkenhet. Suppan Gergely szerint idén 3,5 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta a tavalyi 4,1 százalékról, és jövőre ismét 3,5 százalékos munkanélküliségi rátára számít. Megállapította, a munkaerőpiacot tehát továbbra is magas foglalkoztatás jellemzi, és sok területen van munkaerőhiány is.

Kétségkívül az egyik legjobb dolog ősszel bekuckózni egy szuper könyv társaságában. A szeptemberi könyvajánlónk egy igazi vegyes felvágottra sikerült, így bármilyen hangulatban is legyél most, biztosan találsz hozzá megfelelő olvasnivalót. 11 elképesztő újdonságot mutatunk neked, amik közül bármelyik tökéletes választás lehet ehhez a programhoz.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Nézzük, mikről kell lemondania a jövő emberének!
Lifestyle
Ahogy azt megjósolták, az Ian hurrikán lecsapott Floridára, 250 kilométer/órás széllel érkezett meg a partokhoz.
Sztárok
Sokan úgy gondolják, hogy egyenesen ízléstelen az az üzenet, amit Arnold Schwarzenegger hagyott az auschwitzi múzeum vendégkönyvében.