9 ok, amiért jobb, ha nem a nagyszülők nevelik a gyerekedet!

Kényelmes megoldás, de hosszú távon problémássá válhat, ha a mama vagy papa vigyáz a gyerekre!

Egyre több a karrierista nő, illetve azon anyukák száma, akik kénytelenek mielőbb munkába állni. Sokuk pedig a nagyszülőkre bízza a gyereket. A mama meg a papa persze szívesen van az unokával, de nem kevés kellemetlenséggel járhat az, ha rendszeresen ők a bébiszitterek! Ez gyakorta konfliktusokhoz vezet, mivel a nagyszülők teljesen másképp állnak az unokához. Összességében 9 olyan ok van, amiért kétszer is meg kellene gondolni, hogy érdemes-e befogni a nagyit pótmamának:

1. Elavult tudás gyakorlása

A baba bepólyálva, aludjon hason a bölcsőjében. Három hónapos kortól tanácsos az étrendjébe egy kis májlevest csempészni. Ha pedig rosszul viselkedett, sarokba kell állítani. Sok nagymama ördögtől valónak tartja a mai nevelési stílusokat és ragaszkodnak ahhoz, amelyben ők nőttek fel vagy nevelték fel minket.

Mi a teendő: Ne félj elmagyarázni, hogy a világ sokat változott, és több olyan dolog, amely régebben bevett szokás volt, ma már elavult.

2. Saját gyermeknevelési módszereik bevezetése

A 30-40 évvel ezelőtti gyermeknevelési módszerek nagyon eltérnek a mai gyakorlattól. A nagyszüleinket nagyon szigorú szabályok között nevelték. Például népszerű volt az a nézet, hogy helytelen a csecsemőket állandóan a karban hordozni. Az emberek azt hitték, amikor egy csecsemő sír, időt kell adni neki és magától megnyugszik. Ezért sok idős ember alábecsüli a melegség és a szeretet fontosságát a csecsemőkkel kapcsolatban.

Mi a teendő: Mondd el a szüleidnek, hogyan kommunikáljanak gyermekeddel. A szabályoknak egyértelműeknek kell lenniük, és mindenkinek be kell tartani őket.

3. A gyerekek elkényeztetése

Sok nagyszülő elköveti ezt a hibát. Például egyes családokban az a szokás, hogy étkezés után mindenki elmossa a saját edényeit. De amikor a gyermek a nagymamájánál tartózkodik, akkor kész mindent megcsinálni helyette csak azért, hogy az emberpalánta boldog legyen. Ez pedig meglehetősen összezavarhatja őket. Ám sok szülő annak sem örül, amikor a nagyi vagy a papi minden ok nélkül, ajándékokkal halmozza el az uncsit, aki így hozzászokik ahhoz, hogy mindig kap valamit.

Mi a teendő: Fontos megvitatni, hogy a szülők mit engednek meg a gyerekeknek, és mit nem. Ajánlott lehet akár tanulmányokat mutatni a nagyszülőknek arról, miért választottad az adott nevelési formát.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak