Lifestyle

4 órás munka – a fenntartható mellékjövedelem

Részmunka egészben - Bár tény, hogy az álláspiac legnépszerűbb szegmenség a nyolc órában végezhető, teljes állások képezik, a részmunkaidős pozíciók is megtalálják saját közönségüket. Az, hogy ki milyen okból szeretne 4 órában dolgozni, abszolút szubjektív, de a lehetőségek kellőképpen sokfélék.

Bár erről talán még nem született konszenzus, de viszonylag biztosan állítható, hogy a munkavállalók zöme a teljes állást jelentő, legalább napi nyolcórás munkaidőt kínáló pozíciókat keresi. Ez a hagyományosnak mondható munkarend kellőképpen beleivódott a köztudatba ahhoz, hogy mindenki abszolút természetesként kezelje. A teljes állásoknak persze más gyakorlati haszna is van, elég csak a bérezésre, vagy a nyugdíj szempontjából sem elhanyagolható munkaidőre és hozzájárulásokra gondolni.

Ettől függetlenül sokan – kényszerből vagy saját döntésből – keresik a 4 órás munka lehetőségét is. Ezeket az állásokat sokszor szokták félállásként emlegetni, ám ez a kifejezés némiképp szűkítő és nem is feltétlenül igaz. Egy 4 órás munka ugyanis sok szempontból lehet teljes egész, sőt, akár az alapállás kiegészítőjeként is szolgálhat. Az, hogy valaki miért választja – ha egyáltalán választja – ezt a megoldást, nehezen összefoglalható. Sok okkal és elképzeléssel találkozunk ezzel kapcsolatban is.

A legegyszerűbb indok egy 4 órás munka elvállalására talán az, hogy valakinek nincs több ideje, de szüksége van a keresetre. Az időhiány indokai végtelenek lehetnek és talán nem is érdemes firtatni ezt a kérdéskört. De tény, hogy a 4 órás munka ez esetben jó megoldás. Megint mások elégedetlenek az alapbérükkel és ezt szeretnék kiegészíteni egy plusz állással. Erre az esetre is kiváló opciót jelent egy 4 órában végezhető munka.

Félállásból másfél állás

Napjainkra egyre többen vágnak bele saját vállalkozás elindításába. Habár a KATA rendszerének átformálása ezt a réteget érzékenyen érintette, úgy tűnik nagy részük sikeresen vészeli át az átállást. Az új adózási formák kevésbé kedvezőek ugyan, de így is mindenki megtalálhatja számításait a vállalkozói létben. De mégis, hogy jön ez a 4 órás munka kérdésköréhez? A válasz viszonylag egyszerű: praktikus, gyakorlati okokból.

Egy vállalkozás esetén ugyanis, ha azt valaki főállásként végzi, jóval kedvezőtlenebb adókötelezettségekkel találkozik. Így, ha valaki megteheti, ideje és energiája engedi, hasznos lehet egy bejelentett 4 órás munkát vállalnia a vállalkozási tevékenysége mellé. Ez a pár órányi plusz munka a jövedelem és az adózás szempontjából sem mindegy, a különböző járulékokról már nem is beszélve, melyek egy része így a munkáltatót és nem a munkavállalót terheli.

Ezáltal tehát gyakorlatilag egy félállásból varázsolhatunk másfél állást, hiszen a 4 órás munka mellett vélhetően a vállalkozásra is bőven marad idő. A részmunkaidős állások kínálata kellőképpen széles és színes ahhoz, hogy bárki találjon egy számára megfelelő pozíciót. Egy ilyen munka persze nem a karrierépítésről szól, sokkal inkább egyfajta kiegészítő, extra szerep hárul rá. Ha valaki ezt képes a helyén kezelni, remekül megfér egymás mellett akár több opció is.

Táguló horizont

Egy 4 órás munka elvállalását a jelenkori munkavégzési trendek is segítik. Az egyre többször online térbe szoruló munkavégzés ugyanis lehetőséget ad arra, hogy bárki bárhonnan dolgozhasson. A home office vagy távmunka opciója pedig még rugalmasabbá teszi az egyes munkaköröket. Ennek megfelelően egy 4 órás munka sem jelent egyet az irodában való üldögéléssel. A modern megoldások ugyanis flexibilis körülményeket garantálnak.

Az ilyen lehetőségek nagy mértékben tágítják a horizontot és nem csak azok számára jelentenek könnyebbséget, akik kiegészítésként vállalnak 4 órás munkát. A távmunka ugyanis akkor is nagy segítség, ha valaki ilyen-olyan kényszerű okból vállal részmunkaidős állást. Ezek jellemzően olyan helyezetek, mikor az ember eleve kötöttebb, kevésbé rugalmas időbeosztással rendelkezik, vagy nehezebben képes megoldani a munkahelyre való bejutást.

Egy otthonról végezhető 4 órás munka az ilyen helyezetekre is hatékony megoldást nyújt. Az okokat és indokokat persze napestig sorolhatnánk, akkor sem érnénk a végére. Ami biztos, hogy a 4 órás munka intézménye már jó ideje velünk van és velünk is marad. Ez pedig nem jelenthet mást, mint azt, hogy folyamatos igény mutatkozik rá munkáltató és munkavállalói oldalról egyaránt. Itt az idő átnézni az aktuális kínálatot!

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A műsor elődöntőjében óriási izgalmaknak lehettünk szemtanúi, hiszen a tét az volt, hogy ki az a négy versenyző, aki a döntősök közé jut az idei utolsó adásba, ahol jövő héten kiderül, ki nyeri majd...
Fashion&Beauty
A brit királyi családban jól ismert, hogy a szépség terén az egyszerűség a divatszabály. Ám Diana hercegnő megmutatta, hogy vannak szabályok, amiket érdemes megszegni.
Lifestyle
A Halak életében lehetőségekkel teli időszak veszi kezdetét. Napi horoszkóp!