24 óra a siralomházban - Így telik egy halálraítélt utolsó napja

A világban még mindig van olyan országok, illetve államok, ahol engedélyezett a halálbüntetés. Így néz ki a halálraítéltek utolsó napja a siralomházban a kivégzésig.

Nem megoldás a halálbüntetés

Ha hihetünk a rendelkezésre álló információknak, csak az Amerikai Egyesült Államokban összesen nagyjából 2500 elítélt várja halálbüntetésének végrehajtását. Amerikában egyébként jelenleg 29 tagállamban még mindig nem törölték el a halálbüntetés intézményét, ami a nyugati országok között igazi kuriózumnak számít.

A halálbüntetést leginkább gyilkossági ügyekben szoktak kiszabni, de előfordul, hogy állami szinteket érintő gyilkossági kísérletért, vesztegetésért vagy akár kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményért is kiszabják a lehető legsúlyosabb büntetést.

Utolsó nap a halálsoron - A halálraítéltek utolsó napja a kivégzésig pontos forgatókönyv szerint zajlik

A halálbüntetés bírálói szerint nincs olyan bűncselekmény, ami legalizálhatná egy másik ember életének kioltását, nem beszélve arról, hogy a fatális ítéleteket nem minden esetben hozzák meg objektív szempontok alapján. A statisztikák szerint az Egyesült Államokban a halálraítéltek között szemmel láthatóan több a színesbőrű és azok a bűnelkövetők eleve hátrányos helyzetből indulnak a bírósági tárgyaláson, akiknek nem áll módjukban egy nagyobb nevű, igen költséges sztárügyvéd felfogadása.

Cikkünk folytatódik, lapozz.

Fotó: 123rf.com

Oldalak