2021-re 21 fogadalom a bolygó érdekében

Ha ezeket betartod, akkor már sokat tettél a környezetedért, 21 apró lépés, ám rengeteget jelent.

Óvjuk a Földet

Az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és az erőforrások túlzott kihasználása napjaink legnagyobb kihívása. A problémák megoldása globális összefogást igényel, de emellett bárki egészen hétköznapi dolgokkal hozzájárulhat a megújuláshoz. Íme 21 olyan egyszerű cselekedet, amelyek betartásával könnyedén csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, ellensúlyozhatjuk az egyre növekvő klímaválságot és megóvhatjuk a Földet.

Az egyéni karbonlábnyom legnagyobb része a szállítmányozásból, háztartási fogyasztásból és az élelmiszerfogyasztásból ered, a termék vagy szolgáltatás gyártásából, használatából és élettartamának végéből eredő üvegházhatású gázkibocsátást jelenti. Magában foglalja a szén-dioxidot - az emberek által leggyakrabban kibocsátott gázt -, valamint egyéb gázokat, metánt, dinitrogén-oxidot és a fluor tartalmút gázokat, amelyek mindegyike felelős globális felmelegedésért.

Régóta figyelmeztetnek a klímakutatók, hogy már egyéni szinten is rengeteget változtathatunk ezen, ha csökkentjük – elsősorban a háztartásunkban keletkező – üvegházhatású gázkibocsátásunkat. Ahhoz, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 2°C-ot, egyéni karbonlábnyomunk 2050-re nem lehetne több mint 1,87 tonna átlagosan évente. Összehasonlításképpen, jelenleg a magyarországi átlagos egyéni karbonlábnyom 5,7 tonna szén-dioxid egyenérték/fő, ugyanez Németországban 10,5 tonna CO2e/fő, az USA-ban pedig 20 tonna CO2e/fő körül alakul.

Itt az idő, hogy változtassunk! Mit tehetünk mi magunk?

A mindennapos változtatásokat tehát egyén szintjén kell elkezdenünk és szokássá alakítanunk, valamint közvetlen környezetünket is ebbe az irányba terelnünk, hogy idővel megfelelő hatást érhessünk el a bolygó és saját magunk érdekében.

2018-ban az európai háztartások energia fogyasztása a teljes európai energiafelhasználás 26.1%-át tették ki. 2017-es adatok szerint a háztartások energia-felhasználásának 64%-át fűtésre, közel 15%-ot víz melegítésre, 15%-ot világításra, 5%-ot pedig főzésre fordítják.

Az európai országokban keletkező hulladékmennyiség komoly aggodalomra ad okot, becslések szerint Európa évente több mint 250 millió tonna települési, vegyes és több mint 850 millió ipari hulladékot termel, e hulladék éves átlagos növekedési üteme 1985 óta az OECD európai térségben körülbelül 3%.

„Minden nap használunk vizet, és termelünk szemetet. Apró, könnyű, erőfeszítés nélküli változtatásokkal a háztartásban már komoly eredményeket érhetünk el, és másokat is bíztathatunk a környezettudatos viselkedésmódra” - állítja Krubl Yvette, a Procter & Gamble közép-európai szenior vállalati kommunikációs menedzsere.

Lapozz cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!