Lifestyle

Ha karácsonyi kiadásokról van szó, szélesre nyílik a magyarok pénztárcája

A magyarok 2023-an átlagosan 118 ezer forintos ünnepi költségvetésből gazdálkodnak majd, ami hozzávetőleg 20 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A többség (61%) tervez ajándékot vásárolni is, s átlagosan 47 000 forintot költene ajándékokra. Tavaly karácsonyhoz képest 56-ról 65 százalékra nőtt azok aránya, akik az aktuális havi jövedelmükből tervezik fedezni ezt a kiadást, 40 százalék megtakarításból, 7 százalék pedig hitelből is finanszírozza a szükséges összeget.

Ünnepi szezon a munkahelyeken

A magyarországi munkahelyek többsége hódol valamilyen karácsonyi tradíciónak. Pulykapénzre a munkavállalók 14 százaléka számít, a céges karácsonyi parti a munkahelyek negyedénél számít bevett szokásnak, ünnepi dekoráció is készül (17%), és ebben az időszakban fizetik ki a bónuszokat (15%), továbbá tárgyi ajándékot kapnak a dolgozók (14%).

Tudatos vásárlók

A lakosság egyötöde dönti el karácsonyi bevásárlás közben, hogy milyen ajándékot is válasszon, a jelentős többség viszont előre kigondolja, mit is szeretne venni. A magyarok fele nem bízza a véletlenre, előre kigondolja, kinek mit szeretne venni. A a Cofidis Hitel Monitor kutatásból kiderül, hogy a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok körébe a kozmetikum (31%), a ruhanemű (29%), a márkás italok, élelmiszerek (28%) tartoznak, de a konyhai kisgépek keresettsége is növekszik.

Ha körülüljük az ünnepi asztalt

Vajon van összefüggés a karácsonyi költekezés és az anyagi helyzet megítélése között? Nos, a magyarok 24 százaléka azt állítja, hogy nehézségek nélkül megél a keresetéből, ennek viszont némileg ellenmond a tény, hogy a háztartások körülbelül háromnegyedénél hiányos a kassza. Az ünnepi sütés-főzés azonban az egzisztenciális nehézségek ellenére is elmaradhatlan programnak számít a magyarok többségénél.

Karácsonyi stressz

A magyarok harmadát frusztrálja a karácsonyi időszakban az üzletekben tapasztalható zsúfoltág és tolongás Az anyagiak miatti aggodalom (27%), az ünnepek előtti kapkodás (24%), a tökéletes ajándék dilemmája (19%), és a forgalmi dugók (10%) csak fokozzák a stresszt. Az üzletekben idejekorán elinduló karácsonydömpinget, illetve az ott szóló ünnepi háttérzenéket a válaszadók körülbelül fele tartja zavarónak.

Egyre több a műfenyő a magyar otthonokban

A hazai háztartások kétharmadában állítanak karácsonyfát, 57 százalékukban viszont már műfenyőt díszítenek. Tízből nyolcan ugyanakkora fát állítanak, mint tavaly, és átlagosan 11 000 Ft-ot terveznek kiadni rá.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is megtörtént a Kossuth téren felállítandó Ország Karácsonyfájának kiválasztása.

Leadfotó és fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Úgy néz ki, hogy Demcsák Zsuzsa is eljutott arra a pontra, hogy nem szeretné kiteregetni a magánéletét, de azért néhány titkot mégis megtudtunk a szerelméről.
Lifestyle
Talán még a párunknak sem szoktuk elmesélni, ha általában valamilyen szexuális tartalmú álmunk van, pedig lehetnek rejtett jelentései. Most megmutatjuk, hogy mit jelenthet például, ha az előző...
Sztárok
A JAG-Becsületbeli ügyek az első számú katonai dráma volt a tévében, ami milliókat vonzott a képernyőket elé. Lassan 20 éve annak, hogy véget ért a sorozat és azóta elképesztően megváltoztak a...