Lifestyle

Cukorka, Ánfissza és Bentli - Ki nem találod, melyik nevek lettek hivatalosak Magyarországon

Hallottunk már enyhén szólva is furcsa keresztneveket, de amiket 2016-ban a Magyar Tudományos Akadémia engedélyezett, azoktól már tényleg kettéáll a fülünk. Olvasd el, milyen nevek lettek hivatalosak Magyarországon!

Új és még furcsább keresztnevek 2017-től

Ahogy a 24.hu írja, a magyar utónév lista több mint négyezer keresztnevet tartalmaz, ám a szülők folyamatosan újabb és újabb névjavaslatokkal állnak elő. Ez számokban azt jelenti, hogy havonta átlagosan 30-40 kérelem érkezik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetéhez, amiből az utónév bizottság 10-15-öt pozitívan bírál el.

Olyan szempontok alapján döntenek, mint például hogy magyar állampolgárnak csak magyar helyesírással lehet nevet bejegyeztetni, fiúnak csak fiú-, lánynak csak lánynevet lehet adni. Művészeti alkotásokban szereplő írói fantázianeveket sem lehet csak úgy lenyomni a bizottság torkán: akkor nevezhetjük például Gandalfnak a lurkót, ha a Gandalf a magyar vagy az európai névkultúra valamelyik típusát képviseli, és az nem hátrányos a névviselőre.

Milyen neveket utasított vissza a bizottság idén és miket fogadott el? Hátast fogsz dobni, klikk!

Fotó: Gigi's Joy

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Szerencsétlenségek sorozata nehezíti meg mostanában Kárpáti Rebeka életét, ráadásul a TV2 csatornáján futó Zsákbamacska sajtótájékoztatójára is mankóval érkezett – sérüléséről bővebben mesélt a...
Lifestyle
Úgy néz ki az ingyen pia még arra is rá tudja venni az embereket, hogy tegyék le a telefonjukat. Eldőlt, hogy a bortól minden mámorosabb!
Utazás