10 nő, aki meghódította a világot – Hányat ismersz fel közülük?

Olyan kivételes nőket mutatunk neked, akik földön, vízen és levegőben egyaránt bátorságról és embertpróbáló kitartásról tettek tanúbizonyságot – nevük mégsem maradt meg a köztudatban. Vagy igen? Te hányat ismersz fel közülük?

Ann Bancroft

Amerikai író, tanár és kalandor. Ő volt az első nő, aki sikeresen teljesített egy sor nehéz expedíciót az Északi- és a Déli sarkon egyaránt. 1986-ban Bancroft 1600 kilómétert tett meg kutyaszánon Kanada északnyugati részétől az Északi-sarkig, mind a Steger Nemzetközi Sarkexpedíció egyetlen női tagja.

Liv Arnesen

Norvég kalandornő. Az első nő, aki egyedül és mindenféle külső segítség nélkül átkelt az Antarktiszon. Arnesen akkor került az újságok címlapjára, amikor 1994-ben 1200 kilométert síelt egyedül a Déli-sarkig. De vezetett már női expedíciót Grönland jégtakaróján át Tibetbe és Nepálba is. Fő célja, hogy a jövő nemzedékét, a fiatalokat a környezettudatos gondolkodásra nevelje és mindennapivá tegye számukra az olyan problémákról való gondolkodást, mint a globális felmelegedés – hiszen a változás eszközei az ő kezükben vannak.

Mae Carol Jemison

Jemison volt az első afroamerikai nő, aki a világűrben járt. Erről a New York Times-nak így nyilatkozott: „A hatvasan években, amelyekben felnőttem, az amerikai űrhajósok csakis férfiak voltak. Az űrsikló ablakán kinézve arra gondoltam, hogy milyen széles mosoly ülne ki annak a Chicagóban cseperedő kislánynak az arcára, ha láthatná most magát.” Jemison negyedik űrszolgálata alatt összesen 190 órát töltött a világűrben, ezidő alatt 5 265 523 kilómétert repült és 126 alkalommal kerülte meg a földet. 1993 óta kutatóként dolgozik.

Kay Cotte

Az első nő, aki egymaga, non-stop és leggyorsabban hajózta körbe a földet. 1987 november 29-én hagyta el a kikötőt 11 méter hosszú „Blackmores First Lady” nevű jachtján és 189 nappal később tért vissza Sydneybe. Visszaérkezésekor hatalmas tömeg fogadta. Egy újságírónő megkérdezte tőle, milyen érzés meghódítani a férfiak világát, mire így felelt: „Engem úgy neveltek, nincs olyan, hogy férfiak vagy nők világa. A világ az mindenkié”.

Lapozz, a következő oldalon folytatjuk!

Leadfotó, fotók: 123rf.com, Pinterest

Oldalak