Új kazánért fogott össze a társasház - Nem hiszed el, hogy csinálták!

A fűtés korszerűsítéséért fogtak össze egy 12 lakásos társasház lakói Budán, amihez az MFB Pontokon igényelhető, 0 százalékos kamatú hitelt vehetik igénybe a tulajdonosok. Az energetikai korszerűsítésre igényelhető források országszerte 163 OTP bankfiókban érhetők el. (x)

"Volt, aki végigfagyoskodta a napokat"

"Korábban többször is előfordult, hogy a tél közepén elromlott a kazán, és volt, hogy napokig kellett várni egy-egy alkatrészre, mert anélkül nem tudták megjavítani. Ilyenkor mindenki úgy fűtött a saját lakásában, ahogy tudott, de hallottam olyanról is, aki végigfagyoskodta azokat a napokat" - meséli Gizella (67), a társasház egyik lakója.

"Legalább tíz éve tudjuk, hogy le kellene cserélni a kazánt a társasházban, de sosem sikerült annyi pénzt összegyűjteniük a lakóknak, amiből fedezni tudtuk volna a költségeket" - teszi hozzá férje, András (72), aki feleségével közösen közel negyven éve él a társasházban. "Ezért mindig csak toldottuk-foldottuk a régi kazánt, igyekeztünk jól karban tartani, hogy kibírja a telet, de sajnos egy idő után elkerülhetetlen volt a meghibásodás."

"De most adódott egy remek lehetőség, és sikerült meggyőznünk a lakóközösséget is: közös egyetértés van abban, hogy 0 százalékos kamatú, további banki költségektől mentes hitelt veszünk fel, és kicseréljük a régi kazánunkat" - mondja Gizella, aki szerint soha nem volt még ilyen összefogás a házban, így az idei télen már nem kell attól tartaniuk, hogy leáll a kazán és fűtés nélkül maradnak.

Kamatmentes hitel

A társasház lakói az MFB Pontokon igényelhető, európai uniós forrásból származó kamatmentes hitel segítségével cserélhetik le a régi kazánt. A hitel országszerte 163 OTP MFB Ponton érhető el. A nulla százalékos hitelből fedezhetjük otthonunk szigetelését, a nyílászárók cseréjét, fűtéskorszerűsítését, illetve napkollektor és napelem telepítését. Magánszemélyek és a társasházak egyaránt igényelhetik a hitelt, mindössze 10 százalékos önerővel, akár 20 éves futamidőre, ráadásul elő- vagy végtörlesztéséhez akár lakás-takarékpénztári megtakarítás is felhasználható.

Magánszemélyek esetében az igénybe vehető összeg 500 ezer forinttól 10 millió forintig terjed (5 millió forint alatt jelzálogfedezet sem szükséges), társasházak és lakásszövetkezetek esetében pedig lakásonként 500 ezertől 7 millió forintig terjedhet a hitelösszeg.

Nincsenek további banki költségek

A kamatmentesség mellett óriási előny, hogy a kölcsönhöz további banki költségek nem kapcsolódnak, és nincs árfolyamkockázat sem, így a futamidő alatt csak a ténylegesen igénybe vett kölcsönösszeget kell törleszteni. Ráadásul a kölcsön összegéből finanszírozható a beruházás járulékos költségeinek egy jelentős része, például az értékbecslési díj, illetve az energetikai tanúsítvány díja is.

Fotók: 123rf.com
Advertisement

Oldalak

Szólj hozzá Te is!