Jó ha tudod: ez a különbség a tisztítás és a fertőtlenítés között

A higiénia biztosítása a fertőzések elkerülésének egyik legfontosabb eszközévé vált. A Covid-19 felbukkanásával a kórokozók elpusztítása is kiemelt szempont lett a háztartásokban – ehhez azonban nem elég szimplán tisztán tartani a környezetünket. (x)

Tisztítás és fertőtlenítés

Az otthonunk takarítása során mostantól két különböző tevékenységet kell elvégeznünk: a tisztítást és a fertőtlenítést. A javaslat egyenesen az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtól (ECDC) érkezett – de vajon mi a különbség a tisztítás és a fertőtlenítés között?

A tisztítás a por, a kosz és az egyéb maradványok eltávolítását, letörlését jelenti a felületekről. Ez sok esetben jelentősen csökkenti a felületen lévő kórokozók számát, de nem inaktiválja őket, így ez a csökkenés nem biztos, hogy elég a fertőzések tovább terjedésének megakadályozásához.

A fertőtlenítés a kórokozók és egyéb káros mikroorganizmusok megsemmisítése, hogy ne okozhassanak fertőzést. A kórokozók szigorúan szabályozott összetételű vegyszerekkel pusztíthatók el, így csökkentve a betegségek terjedésének kockázatát.

A takarítás új menete

A két tevékenység, a tisztítás és a fertőtlenítés kiegészítik egymást, és mindkettőre szükség van. A tisztítás tehát nem egyenlő a fertőtlenítéssel: a rendszeres takarítás nagy részben eltünteti a szennyeződéseket és csökkenti a kórokozók számát a felületeken, de sokszor ez nem elég ahhoz, hogy megakadályozzuk a fertőzések terjedését. Fontos, hogy valamennyi kórokozót elpusztítsuk, ehhez pedig olyan termékeket kell használnunk, melyek fertőtlenítő hatása bizonyított, így azok nemcsak tisztítószerek, hanem a fertőtlenítő funkciót is betöltik.

fertőtlenítés otthon sanytollal

A Sanytol termékeivel könnyedén el tudjuk végezni a takarítást, hiszen egyszerre tisztít és fertőtlenít. További előnye, hogy így elég egy tisztítószert alkalmaznunk a konyhai- és egyéb felületekre. Ráadásul a nyári időszakban a konyhában a nagy meleg hatására könnyebben szaporodhatnak el a kórokozók, amik esetleges fertőzéseket és kellemetlen szagokat is okozhatnak, így nyáron a szokásosnál többször érdemes ezt a helyiséget takarítanunk.

Alapvető óvintézkedések

Még mindig kiemelkedően fontos, hogy hazaérkezve első dolgunk egy alapos kézmosás legyen, ám ettől többre is szükség van ahhoz, hogy megszabadítsuk magunkat a kórokozóktól. Ennek értelmében ne csak a kezeinket tisztítsuk meg, hanem sűrű időközönként fertőtlenítsük a kilincseket, fogantyúkat, kapcsolókat, valamint a mindenki által leggyakrabban használt tárgyakat és helyiségeket. Ilyen a fürdőszoba és a konyha, de akár a távirányítókat vagy a laptopunkat is érdemes egy olyan kíméletes takarítószerrel (vagy akár a Sanytol takarítókendőjével) megtisztítanunk, ami egyben a fertőtlenítést is elvégzi.

kezmosás fürdőszoba takarítás fertőtlenítése

Klórmentes megoldás két problémára

Ragyogóan tiszta, kórokozóktól mentes, és illatos otthonra vágysz? A Sanytol tisztító-fertőtlenítőszerei klórmentesen végzik el a piszkos munkát, és bármilyen anyagú felület tisztítására alkalmasak, ráadásul vegyszerszagtól sem kell tartanod. Vidd magaddal, hiszen törlőkendő formában is elérhetőek, így házon kívüli fertőtlenítéshez is nagyon praktikusak.

Lead fotó, fotó: Pexels /Cottonbro, Edward Jenner, Polina Zimmer/
Advertisement

Oldalak