Ruhacímke kisokos - avagy, mit hány fokon mossunk valójában?

Ha megfelelően tisztítjuk ruháinkat, sokáig megőrizhetjük eredeti állapotukat. Mindez nem csak ápoltabb megjelenést, de kevesebb ruhavásárlást és környezettudatosabb életmódot is eredményez. (x)

Mosógépeink rengeteg időt és energiát spórolnak meg nekünk, ebben a kényelemben pedig hajlamosak vagyunk teljesen, a ruhagyártók címkéin szereplő utasításokat is figyelmen kívül hagyva rájuk bízni magunkat. Az LG a Care For What You Wear kampány részeként Mengyán Eszterrel, a Holy Duck! blog írójával és a Fenntarthatodivat.hu oldal alapítójával együttműködve most összegyűjtötte, mire érdemes figyelnünk a ruhák címkéin, ha mosási hőfokról van szó.

Alapszabályok

A ruhákba bevarrt címkéken az adott ruhanemű teljes kezelési útmutatóját megtaláljuk. A hőfokkal kapcsolatban a címke annyit mond el, hogy a gyártó maximum hány fokon javasolja a ruhadarab tisztítását. Mengyán Eszter erről szóló blogcikkében azt javasolja, lehetőleg ne vágjuk ki ruháinkból ezeket a cetliket vagy ha mégis, tegyük el őket egy biztos helyre, és írjuk rá, melyik ruhához tartozik. A különböző alapanyagok különböző hőfokot szeretnek, ezért ha például tartósan 40 fokon mosunk egy, a gyártó által csak 30 fokos mosásra javasolt ruhadarabot, könnyen kinyúlt, szöszös eredménnyel találkozhatunk néhány hónapon belül.

LG AI DD™ technológiájú mosógép

Így határozzuk meg a hőfokot

A ruhacímkéken túl néhány további szabály segíthet eligazodni a hőfokok útvesztőjében. A 60-95°C-os forró víz akkor a leghatékonyabb megoldás, ha alapos fertőtlenítésre van szükség: ilyen hőmérséklet mellett ugyanis elpusztul a vírusok, baktériumok és gombák nagy része. A forró víz azonban egyáltalán nem kíméli a textileket, ezért csak erősen szennyezett, erős, természetes szálakból álló, nem színezett textilekhez javasolt. Moshatók például ilyen hőfokon a lepedők, törölközők vagy konyharuhák. Ha kímélőbb megoldást szeretnénk, válasszunk olyan mosógépet, ami gőztechnológiát alkalmaz: a gőz magas hőmérsékleten, mégis kíméletesen hatol be a szövetek szálai közé, elpusztítva az allergének akár 99,9 százalékát.[1]

Milyen ruhát hány fokon moss?

Közepes vagy enyhe szennyeződés, illetve sötét vagy színezett textilek esetén a 30-40°C-os, melegvizes mosás az ideális választás, amely elegendő tisztító erővel bír, mégsem bántja a szöveteket – ideális tehát pamuthoz, lenhez, szintetikus anyagokhoz. A legkényesebb anyagok, például a gyapjú és a selyem esetében nincs is más választásunk, mint az ennél is alacsonyabb hőfok, hiszen ezeket csak szobahőmérsékletű, langyos vízben moshatjuk.

Okos gépekkel is védhetjük a ruháinkat

Ma már mesterséges intelligenciát alkalmazó mosógépet is találunk az üzletekben. Az LG AI DD™ technológiájú mosógépei például nem csak a ruhatöltet mennyiségét és súlyát képesek maguktól felmérni, de fejlett szenzoraikkal a szövetek lágyságát is azonosítják. A szöveteknek számos jellemzője és tulajdonsága létezik, pamut és pamut között is lehet különbség, amit az AI DD™ képes felismerni.

LG AI DD™ technológiájú mosógép

Az innovatív technológia lényege, hogy ezeket az információkat a mosógép húszezer - a mosási szokásokhoz kapcsolódó - adattal hasonlítja össze, melyek nyomán optimalizálja a dobmozgásokat. A készülék ezzel nem csak a hatékonyságot növeli, de 18 százalékkal[2] hatékonyabban óvja a ruhákat, ezzel meghosszabbítva a ruhadarabok élettartamát is. Az LG AI DD™ technológiával felvértezett mosógépe felismeri a pólókból és nadrágokból álló vegyes töltetet, és úgy programozza be a mosási ciklust, hogy a dobmozgások és a program hossza ehhez illeszkedve a legjobb eredményt hozza.

[1] Az Allergy Care (Allergiavédelem) program eltávolítja a textíliára rakódott házipor 99,9%-át, hitelesítve a BAF (British Allergy Foundation) által.

[2] Az Intertek által tesztelve 2019 márciusában. Pamut (Cotton) program 2 kg fehérnemű ruhatöltettel összehasonlítva az LG hagyományos pamut (Cotton) programjával (F4V9RWP2W vs. FC1450S2W). A ruha típusától és a környezeti adottságoktól függően az eredmény eltérő lehet.

Oldalak