Porszívózni vagy törölgetni kell először?

Van ez az örök dilemma - porszívózni vagy törölgetni kell először? Ez is olyan, mint a tyúk-tojás kérdése, valaki így csinálja, valaki úgy. De mi a helyes?

Törölgetés és porszívózás dilemma

Aki rendszeresen takarít biztosan elgondolkozott már azon, hogy vajon melyik a helyes: ha elsőként törölgetünk, aztán porszívózunk fel, vagy fordítva. Igazából mindkét verzióra létezik logikus magyarázat, de egyik erősebb a másiknál. Ha kíváncsi vagy, te jól csináltad-e eddig, akkor olvass tovább.

A helyes sorrend

Az sosem fog kiderülni, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb, de arra, hogy mi a helyes sorrend a porszívózás és törölgetés kapcsán, talán akad egy értelmes magyarázat. A szakértők és tudósok sokáig vitatkoztak a helyes megoldáson, de úgy tűnik, sikerült megfejteni a feladványt.

A kutatások szerint a legtöbben először törölgetünk, hogy a leszálló port fel tudjuk porszívózni, pedig nem ez a jó módszer. Ez azért nem működik, mert a porszívózás csak megint port kavar, ami ha bekerül a levegőbe és leszáll, akkor hiába törölgettünk le mindent előtte, oda a kemény munkánk. A helyes sorrend tehát: porszívó, aztán törölgetés.

(Zárójelben azért megjegyezzük, hogy az egész folyamat egy ördögi körforgás, de talán mégis hatásosabb egyik verzió a másiknál.)

Szellőztetés

Sokan csak porszívózás után nyitunk ajtót/ablakot, de a szakértők szerint már a folyamat közben is érdemes szellőztetni. Így nem tud leülni a felszálló por takarítás közben, és a friss levegő az egészségünkre is jobb hatással van, mintha a keringő port lélegezzük be.

Gif: Giphy.com, leadfotó: 123rf

Oldalak