Ezek a növények passzolnak legjobban az egyes szobákhoz

Számos olyan csodás és egzotikus növény létezik, amellyel feldobhatjuk az otthonunkat, de vajon hogy döntjük el, a lakás melyik részében éreznék az egyes változatok legjobban magukat? Lehet, hogy amelyikről azt gondoljuk, jól mutatna a nappaliban, inkább a fürdőben vagy a konyhában lenne a megfelelő helye. A következőkben egy lakberendezési szakértő, Zenadia Sengo tippjei alapján összeszedtük, hogyan tudod párosítani a különböző növényeket a szobákhoz.

Növények párosítása a szobákhoz

Fürdőszoba

Ha a fürdő világos, akkor a szakértő leginkább az aloe verát ajánlja ebbe a helyiségbe, mivel nem csak mutatós, de praktikus is. Égési sérülésre például kenőcs helyett használhatjuk a leveléből nyert gélt. Ha kevésbé fényes a szoba, akkor trópusi növényekkel dobhatjuk fel, illetve Zenadia kedvence a filodendron, ami szintén párakedvelő és ugyancsak dizájnos.

Konyha

Nem csak a bazsalikom és a metélőhagyma praktikus a konyhában. Itt leginkább olyan növényeket érdemes tartani, melyek vízigénye magasabb az átlagnál, mivel a mosogató kéznél van, biztosan nem felejtjük el megöntözni őket. Ilyen például a begónia, ami ráadásul színes virágai miatt tökéletes kiegészítője lesz a helyiségnek.

Nappali

A nappali tökéletesen megfelel például a nagy cserepesek számára, amelyeket a padlóra helyezhetünk. A választás előtt persze meg kell győződnünk az egyes növények gondozási követelményeiről. Ha a szoba világos, akkor szuperül feldobja például a sárkányfa, ha pedig egy kevésbé igényes darabot szeretnénk, akkor egy Kencia-pálma lehet jó megoldás.

Hálószoba

Általában a hálóban szeretünk olyan növényeket elhelyezni, amik relaxálós, pihentető hangulatot varázsolnak a szobába. Tökéletes lehet a célra az aranypálma, ami nem igényel túl sok fényt, viszont méretes példány, így egyszerűen "kidekorálja" a helyiséget.

Gyerekszoba

A kicsik is szeretik a növényeket, de kevésbé tudnak rájuk vigyázni. A gyerekszobába a szakállbromélia jó választás lehet, ez a fajta kedveli a párát és a nedvességet, de érdemes tartós fajtát beszerezni, ami nem károsodik akkor sem, ha egy egész osztálynyi lurkó szeretné egyszerre kezelésbe venni, mondjuk egy születésnapi parti alkalmával. Tegyük az ablakpárkányra, és imádkozzunk, hogy ne landoljon a játékok között.

Ablaktalan helyiség

Ritkán helyezünk el ablaktalan helyiségbe virágot, de ha van egy szélesebb folyosónk, esetleg előszobánk, ami sötétebb, mint a lakás többi része, viszont szívesen feldobnánk egy-egy strapabíró növénnyel, akkor erre a célra is van "jelentkező". A vitorlavirág az egyik legmutatósabb darab, ami kevés fénnyel is beéri, csupán az öntözésére kell odafigyelni. Jó, ha megtaláljuk az arany középutat, ne legyen se túl száraz, se túl vizes a talaja.

Fotók, leadfotó: 123rf

Oldalak