Minek egy kutyának okosotthon? - interjú Ulmann István designerrel

A 360 Design Budapest idei kiállításának egyik legkülönlegesebb terméke sokak figyelmét felkeltette - tervezőjét, Ulmann Istvánt kérdeztük.

Az emberek körbesétáltak a 360 Design Budapest kiállításon, megcsodálták a különböző bútorokat, lámpákat, kerámiákat, megálltak a Pet Flatnél és elcsodálkoztak… hiszen nem mindennap lát az ember intelligens kutyaházat. Milyen elképzelés vagy igény hívta életre az alkotást?

Azt gondolom, hogy a legsikeresebb termékek mind egy-egy problémára kerestek megoldást, amire funkcionálisan és formailag is maradandót tudtak alkotni. Nem volt másképp ez a Pet Flatnél sem, egy örökbefogadás után szembesültünk a problémával, hogy nem találtunk a piacon olyan kültéri kutyaházat, amely kielégítené az elvárásainkat, így hát magam terveztem egyet. Pár évvel később jött a HFDA design LAB programja, aminek támogatásával közösen a Tília 2002 asztalosipari céggel elkészítettük a sorozatgyártható design kutyaház első modelljeit.

Milyen volt a termék fogadtatása?

A termék első pillanattól kezdve óriási érdeklődést váltott ki az emberekből, hiszen itt nem csak az esztétika az, ami megérint, hanem hordoz magában egy érzelmi faktort is a háziállatokkal kapcsolatban. A design egy relatív dolog, van akit komódra emlékeztet, sokakat pedig múlt századi rádióra. Az biztos, hogy ez az Art Deco vonal senkit sem hagy hidegen.

Jelenleg hány kutya lakik Pet Flatben?

Egyelőre a prototípus fejlesztés utáni, és a piacra lépés előtti fázisban vagyunk, de már ez idő alatt is több kutya kényelmét szolgálja bent és kültéren is egyaránt.

Mit gondolsz, miért van szüksége egy kisállatnak okos funkciókra?

Az okos funkciók nem feltétlenül csak a kedvenceink miatt szükségesek, és nem kizárólag elektronikai integrációt jelentenek. Én okosnak tartok olyan megoldást is, mint például az elhúzható szellőző panelek, amiket az időjáráshoz tudunk igazítani, így minden évszakban megfelelő védelmet nyújt a kutyának legyen szó átszellőztetésről, vagy a meleg bent tartásáról hidegebb napokon. Ezek a fenntartható elemek természetesen együtt szolgálják a kutya és gazdája harmonikus együttélését. A kamera és napelem pedig arra szolgál, hogy ha az gazdi nincs otthon, akkor is szemmel tudja tartani kedvencét.

Tervezitek kibővíteni a Pet Flat kínálatát, akár más állatokra, vagy direkt a kutyák a fő célközönség?

Mindenképpen szeretnénk bővíteni termékcsaláddá, ahol nem csak kültéri, de beltéri fekhelyek vagy akár olyan bútordarabokat tudunk gyártani, amely nem csak funkcionális, de esztétikailag is a lakás önálló design elemévé tud válni amellett, hogy kielégíti a mindennapi igényt.

Maga a formatervezés mióta van jelen az életedben?

Építészmérnökként végeztem a Pécsi Tudomány Egyetemen, de a formatervezés és a vizuális kommunikáció mindig is jelen volt az életemben. Édesapám is építészmérnök, így már gyerekkoromban rajz-, és képzőművészeti szakkörökbe jártam, ahol egészen más szemléletet kaptam a világról. Ez a fajta nyitottság és a design iránt való vonzódás végig kísért egészen a mai napig. Most egy építész irodát vezetek másodmagammal, és minden nap azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek: saját kezemmel alakítani a mindennapjainkat.

Az emberek kezdenek felfigyelni a magyar termékekre és talán már nem is akkora luxus egy tervezői darab az otthonokba. Szerinted ez minek köszönhető?

Ez egy fejlődési folyamat egyik lépcsőfoka. Hosszú út vezetett idáig, hiszen a rendszerváltás előtti időkig a szabad piac korlátozása hátráltatta ezt a fajta érzékenységet, amiben egyébként a múlt század eleje-közepén élen jártunk gondolva itt Breuer Marcellre vagy Kozma Lajosra. Ebben az értelemben a hétköznapi emberek itthoni vizuális szocializációja jócskán elmarad például a skandinávoktól, ahol csak ki kell menni az utcára és minden amit látunk kellemesen hat a szemnek. Nem véletlen hogy az IKEA is ebből a régióból származik, és bár nevetségesen hangzik, de többek között ők törték meg a jeget a 90-es években a sorozatgyártott és megfizethető formatervezett bútoraikkal. Ezután az internet és az egyre szűkülő digitális távolságok már mindenkihez elértek, ami miatt akár a divat, akár a design egy elérhető fogalom lett. Itthon még azért van hová érnünk ilyen tekintetben, de például a HFDA programjaival a lehetőség adott. Csupán idő kérdése.

Min dolgozol jelenleg?

Studio This néven pár éve alapított design studionak nevezett építészirodánkban foglalkozunk elektromos hajó tervezéstől kezdve, szuper közösségi irodán és balatoni bisztrón át Budapest leendő legszínvonalasabb irodáházának belsőépítészeti tervezéséig sok mindennel. Nekem személy szerint van egy podcast csatornám is Karaktaer Podcast néven, ami a design és kreatív ipar meghatározó szereplőivel készít életút interjúkat azzal a céllal, hogy elmeséljék hogyan váltak szakmájuk legelismertebb karaktereivé. Emellett pedig fejlesztem tovább a Pet Flatet is, hogy hazai és nemzetközi szintre tudjunk lépni hamarosan. Így szerencsére a projektek annyira változatosak a mindennapokban, hogy sosem unatkozom.

A 360 Design Budapest online formában IDE kattintva továbbra is megtekinthető.

A 360 Design Budapest kapcsán beszélgettünk a sarakele brand megálmodójával, akinek több alkotása is megtekinthető az idei kiállításon.

Leadfotó:Neonwave Stúdió, Fotók: instagram.com/petflatdesign, instagram.com/felhoasamoyed

Oldalak