A natúr a legújabb divat - Így újítsd fel bútoraidat!

Idén újra előtérbe kerülnek a nyers fafelületek, mégpedig natúr, vagy fehérített kivitelben. Ez azért is jó hír, mert így régi, tömörfa bútoraidat saját kezűleg újíthatod fel ahelyett, hogy újakat kellene vásárolnod. (x)

Ha igazán egyedi darabokat szeretnél

A tömörfa bútor ma már igazi kincs, komoly értéket képvisel és sokkal egyedibb, mint a sorozatgyártású laminált darabok. Így a felújítás mindenképpen megéri, pláne, ha magad látsz neki egy régi, szeretett darab újjávarázsolásának. Ahhoz, hogy ismét divatos cuccaid legyenek, nem kell más, mint az elhatározás a saját kezű mázoláshoz, néhány eszköz és egy jó minőségű színtelen vagy fehér lazúrfesték.

A megfelelő festék a kulcs

Beltéri és kültéri bútorok mázolásához választhatsz vékonylazúrt, amely mélyen beszívódik a fába, és kiemeli annak természetes szépségét. Erre alkalmas anyag például a Poli-Farbe Boróka oldószeres vékonylazúr, amellyel a most nagyon trendi, natúr hatást erősítheted.

Persze dönthetsz a vastaglazúr mellett is, amely hosszantartó védelmet nyújt, és élénk színeivel hangsúlyozza a bútor stílusát. Idén a természetben is megtalálható színárnyalatokkal, például a zöldekkel lehet leginkább újítani. Ha ilyen színt keresel, a Poli-Farbe Boróka vízzel hígítható fabevonó lazúr színei között a fehér mellett megtalálod az olajzöldet és az élénk fenyőzöldet is.

Erre figyelj, ha saját kezűleg újítasz fel

A lazúrok használata egyáltalán nem bonyolult, ám a profi végeredmény érdekében néhány szabályra azért nem árt odafigyelned. Ezt a festéket csak olyan fafelületen szabad használni, amely még kezeletlen vagy korábban is lazúrral volt bevonva. Ez utóbbinál a felületet alaposan le kell csiszolnod, és ha a bútort a kertbe szánod, mázolás előtt alapozószerrel is kezelned kell. Ez védi a fát a penésztől, a gombától és egyéb kártevőktől. A színtelen szert puha ecsettel tudod beitatni a fába. Beltéri bútoroknál alapozót használni felesleges, azonban itt érdemes vízzel hígítható lazúrt választani, hogy az oldószer kipárolgását elkerülhesd.

A színes (vagy színtelen) lazúrt alapos felkeverés után két rétegben, ecset segítségével hordhatod fel, és hogy a végeredmény szép legyen, mindig a fa szálirányában haladj! Az első réteg száradási ideje után érdemes finom szemcséjű csiszolópapírt elővenni, és enyhén megcsiszolni a felső réteget, hogy a következő festékréteg is jól megtapadjon. Ha a bútor a szobába kerül, az első réteg lazúrt kb. 10% vízzel hígítsd, a következő réteg már mehet hígítás nélkül.

Időtálló védelem a bútoraidnak

A lazúrok egyaránt védik a kemény- és a puhafát, sőt az egyes fafajtáknak megfelelő színárnyalatokkal is készülnek a gyártók. De a kültéri bútorok esetében akkor jársz a legjobban, ha már vásárláskor ügyelsz a faanyagra, nemcsak a szett kinézetére. A legtartósabbak az akácból és a borovi fenyőből készült szabadtéri bútorok, így ezekkel lesz a legkevesebb feladat az évek során.

További tippekért, ötletkért és szakmai tanácsért látogass el a Poli-Farbe blogjára, vagy ha elbizonytalanodnál, kérdezd bátran szakértőiket a facebook.com/szobafestoattila oldalon!

Fotók: Poli-Farbe Kft.

Oldalak