Legyen a kerted japán stílusú!

A japánok óriási gondot fordítanak arra, hogy kertjük szép legyen. A több ezer éves tradíciókon alapuló japánkertekben mindennek jelentése van: a tárgyaknak, a formáknak, az elhelyezéseknek. Ha te is szeretnéd, hogy saját kerted hasonló hangulatú legyen, a következőkben leírt elemeknek mindenképp érdemes megjelennie, és azt is eláruljuk, miért.

Elemek

A víz valamilyen formában része a japánkertnek, mert az életet jelképezi. Ha nagyobb területed van, egy csörgedező kis pataknak vagy tónak lehet helye, de ha kisebb terület áll rendelkezésedre, egy nem túl nagyméretű szökőkút is nagyon szép lehet. A teaházat egy pici ülőhelyekkel ellátott kerti pavilonnal helyettesítheted, ahol relaxációra, beszélgetésre, olvasgatásra is lehetőség nyílik. A kövek is alapvetőek, mert a japánok szerint lelkük van. Ezeket páratlanul kell elhelyezni a hagyományok szerint és több módon is felhasználhatjuk őket: kis rakásokat csinálhatunk vagy ösvények mentén is lerakhatjuk őket. A víz mellől a párja sem hiányozhat, ami egy kis lámpás, mert a kettő együtt a jin-t és a jang-ot szimbolizálja, valamint a tűz és a víz a férfias és nőis jellegét hangsúlyozza.

Növények

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A növényvilágot tekintve sem mindegy, hogy miket és hova ültetünk. A japánkert alapjai a fák és a díszcserjék. Nagyon kedvelik a páfrányokat, a törpefenyőket, a bonsai-okat és a bambuszokat is. Ha örökzöldeket szeretnénk, vegyünk fekete fenyőt, hamisciprust, de a magyal is szépen mutat. A virágzó növények lehetnek színesek: a liliomfa, a japán díszcseresznye, a japán kankalin és az árnyliliom is esztétikus látványt nyújt. A növényeink kiválasztása után, elhelyezésük során törekedjünk arra, hogy természetes hatást érjünk el. A nagyobbakat lehetőség szerint a háttérben ültessük el, míg a kisebb páfrányokat, virágokat a patak két oldalán, illetve a vízhez közel.

Eredmény

Ha készen vagyunk álmaink kertjével, nincs más dolgunk, mint gyönyörködni benne. A halk vízcsobogás, a pavilon nyugalma, a fények és a növények látványa is hozzájárul a harmonikus hangulathoz, amelyet a kert áraszt majd. Az összkép káprázatos lesz, ahol mindenki jól érezheti magát, akár családtagokról, akár vendégekről van szó.

Fotó: wikimedia.org, huffingtonpost.com

Oldalak