Home&Design

Elegáns vagy bohém? Így válaszd ki otthonod stílusát!

Az otthon nem csak azt a helyet jelenti, ahol mindennapjainkat éljük és személyes tárgyainkat tároljuk. Az otthon egy olyan hely, ahol biztonságban és kényelmesen érezhetjük magunkat – egy hely, ahol emlékeket gyűjthetünk. Egy lakás vagy ház akkor válik otthonná, amikor olyan környezetet alakítunk ki benne, amit a magunkénak érzünk. Amikor a saját, egyedi stílusvilágunk visszaköszön a színekből, berendezési tárgyakból, dekorációkból. Amelyet olyanná alakítunk, hogy a lehető leginkább összhangban legyen az egyéniségünkkel.

Miért nehéz a berendezés kérdése?

A lakberendezés és az otthontervezés igazi kihívást jelenthet a számunkra, hiszen manapság már annyira sok információ és választási lehetőség zúdul ránk, hogy sokszor elveszünk ezek végeláthatatlan tengerében. Hiába indulunk neki konkrét elképzelésekkel egy beszerzőkörútnak, előfordulhat, hogy a fenyő tv-állvány helyett egy mangófa étkezőasztallal térünk haza. És minél nagyobb költségvetésből gazdálkodunk, annál nehezebb dönteni a figyelmünkért versengő üzletek és ajánlatok között. Ám ha célirányosan navigálunk, nem esünk majd abba a hibába, hogy a lakásunk egy koncepció nélküli, túlzsúfolt forgatag lesz, ahol aztán nem érezzük komfortosan magunkat.

Sokan ugyanis nem tudják meghatározni személyes stílusérzéküket, vagy beleesnek a legáltalánosabb csapdába, és trendi dolgokat keresnek. Otthonunk berendezésének kiváló első lépése, ha kiválasztjuk azt a lakberendezési stílust, amely illeszkedik életstílusunkhoz, személyiségünkhöz és otthonunk építészetéhez. Néhány a legnépszerűbb otthoni stílusok közül a rusztikus, a minimál, a skandináv, a modern és a kortárs. Bár a köztük levő különbségek felismeréséhez értenünk kell a stílusokhoz, hogy melyiket hogyan kombinálhatjuk, megéri a fáradtságot. Ha ugyanis nem tudjuk egyértelműen meghatározni, hogy milyen stílusokat, színeket és anyagokat szeretnénk személyes tereinkben, akkor a végén csalódni fogunk az eredményben.

Lakberendezes stílus tippek

Hogyan válasszunk stílust?

A legjobb módja annak, hogy otthonunkat a sajátunknak érezzük, ha olyan bútorokat és dekorációt választunk, amelyek az ízlésünket és személyiségünket tükrözik. Még mielőtt belevágnánk, érdemes végiggondolni, hogy mit szeretnénk, milyen stílus legyen a mérvadó: legyen inkább letisztult, elegáns az otthonunk? Vagy inkább a bohókás, vidám színek domináljanak? Ha ezt eldöntöttük, már ennek jegyében tudjuk a formákat, színeket és anyagokat választani.

Nem mindig szükséges azonban teljesen tiszta lappal indulni: ne becsüljük alá a meglévő holmijaink erejét! Mindannyiunknak van egy-egy kedvenc bútordarabja vagy dekorációja, amelyhez szép emlékek kötődnek, vagy egyszerűen csak jó hangulatot sugároz. Nem szükséges ezektől csak azért megszabadulnunk, mert más stílust szeretnénk az otthonukba csempészni! Ha például a mangófa étkezőasztal a kedvenc bútordarabunk, de az új konyhába már kevésbé passzol, dobjuk fel olyan terítőkkel, asztaldíszekkel vagy egyéb apró kiegészítőkkel, amik már illenek az új irányvonalhoz.

Merítsünk inspirációt a gardróbból! Elsőre talán furcsának tűnhet, de sokat segíthet, ha vetünk egy alapos pillantást a kedvenc ruhadarabjainkra. Többnyire a semleges, visszafogott színek dominálnak? Ha igen, akkor az otthonunkban is érdemes a natúr színpalettát előnyben részesíteni. Ha azonban a merész minták és élénk színek vannak többségben, válasszunk hasonló elemeket a lakásba is – mindenki úgy fogja gondolni, hogy mennyire passzol hozzánk az otthonunk.

Lakberendezés stílus tippek

Ne féljünk keverni és kombinálni a stílusokat! Mindaddig, amíg a darabok tükrözik a személyiségünket, remekül fognak mutatni még akkor is, ha más-más a mintájuk, anyaguk vagy a formájuk. Aki az öltözködésben is szereti keverni a klasszikus és a bohókás stílusokat, annak az otthonában is csodásan tud mutatni egy elegáns kanapé mellé társított különleges formájú, bohém dohányzóasztal, vagy a szövetbársony étkezőszékek a letisztult mangófa étkezőasztal körül.

Legyünk kreatívak a dekorációk terén! A hatalmas kereskedelmi kínálatban megtalálhatjuk ugyan a tökéletes szőnyeget, lámpát, faliórát vagy vázát, de ahol lehet, lépjünk ki a megszokott keretekből, és részesítsük előnyben a személyre szabott megoldásokat! Egy kedves emlékünket megörökítő fotómontázs vagy vászonkép bármelyik művészi alkotásnál többet tud jelenteni. Néhány helyiségben, például a gyerekek szobájában pedig igazán szabadjára engedhetjük képzeletünket: például átfesthetjük a bútorokat, a falat vagy akár a padlóra is pingálhatunk. Olcsó és sokoldalú megoldás, amellyel egy csapásra új köntösbe csomagolhatjuk az otthonunk egy részét vagy egészét.

Ha ezeket a szempontokat követjük, olyan otthont teremthetünk, amelyet valóban a sajátunknak érezhetünk. A személyiségünket tükröző bútorok és dekoráció segíthet abban, hogy kellemes és barátságos legyen a hangulat ott, ahol napjaink túlnyomó részét töltjük. Ne féljünk kreatívnak lenni, és még kreatívabbá válni, valamint vegyíteni és kombinálni a stílusokat! Garantáltan lenyűgöző összhatást érhetünk el és ezen felül még remekül is fogjuk érezni magunkat otthonunkban.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Home&Design
Lifestyle
Medici Katalint a 16. század egyik legmeghatározóbb és legbefolyásosabb női alakjának tartják, aki rajongott a parfümökért.
Lifestyle
Szajki-Vörös Adél az Anya jól van (?) konferencia egyik szervezője, akinek szívügye, hogy figyelmet fordítson a jelenkori nőtársadalom egyik legjelentősebb problémájára, az anyai kiégésre. Az...
Lifestyle
Az élmezőnyben nem volt változás, mivel még mindig egy romantikus vígjáték tarol a magyar Netflixen, de feltűnt egy rózsaszín unikornis is a semmiből, aki igazából póni.