Öt tipp, ha túl kevés fény szűrődik be a lakásba

Ha egy tér világos, rögtön nagyobbnak és tágasabbnak, szabadabbnak tűnik, ezért esztétikusabb és a közérzetünkre is jó hatással van. Akadnak azonban kellemetlen fekvésű lakások, melyek szobái a fény hiánya miatt sötétebbek - a következőkben adunk néhány tippet, mi a teendő ebben az esetben.

Ha nincs elég fény a lakásban

Világos színek

A színekkel egyértelműen tudsz játszani, ha több fényt szeretnél a lakásba. Válassz világos árnyalatokat a falhoz, főként ha a bútorok többsége sötét. A hófehértől óva intenek a szakemberek, mert hideg hatást ad a szobának, de egy lightos bézzsel vagy más pasztellel nem foghatsz mellé. Érdemes úgynevezett "satin finish" (szaténos végeredményt garantáló) típusú festéket beszerezni, mert jobban visszaveri a fényt, mint a matt változatok.

Fényes felületek

Ha a konyháról vagy a fürdőszobáról van szó, a fényes felületekre esküdj - ezek szintén jobban visszaverik a fényt, ezáltal pedig nagyobbnak tűnnek a terek. Itt is célszerű a világos árnyalatok használata, de inkább a bútorokra vonatkozik a szabály. Nem muszáj krémszínben és fehérben gondolkoznod, jöhet a pasztell kék vagy szürke is.

A megfelelő padló kiválasztása

A fényvisszaverésben a megfelelő padló is fontos szerepet játszik - válassz fa, kerámia vagy kő típust, lehetőség szerint csillogó felülettel. Amennyiben ragaszkodsz a szőnyeghez, legyen az is világos.

Nagy üvegablakok

Nyilván te határozod meg a költségkereted, de ha igazán sok fényt szeretnél az otthonodba, és el tudod engedni a financiális pórázt, akkor érdemes nagy méretű üvegablakokba fektetni - és ajtókba. Ezeknél jobban semmi nem hoz majd napsugarakat a lakásba.

Fényforrás a sarokba

Mesterséges fények esetén érdemes nem csupán a mennyezetre gondolni, hanem a sötét sarkokra is, hogy oldalról szintén kapjon megvilágítást az adott szoba. Egy-egy állólámpa ráadásul a designhoz is sokat hozzáad, amennyiben egy elég modern típust választunk.

Fotók, leadfotó: 123rf

Oldalak

Címkék: