Home&Design

Kanapé történelem 2 percben: így alakult át kedvenc bútorunk az ókori Egyiptomtól napjainkig

Státusszimbólumnak indult, mára az otthon középpontja lett. Lássuk, hogyan alakult mindenki legkedveltebb bútorának, a kanapénak a története.

Nincs otthon kanapé nélkül

Ha megkérdeznék tőled, melyik bútor az otthonod középpontja, mit felelnél? Nos a legtöbben erre kérdés nélkül rávágnák, hogy a kanapé. Ez a bútordarab mára igazi önkifejező eszközzé vált, hiszen sugározhatunk vele eleganciát és kifinomultságot, de választhatunk ultrakényelmes verziót is, ami tökéletes helyszínül szolgál a családi és baráti beszélgetésekhez, pihenéshez. Szinte el se tudjuk képzelni, hogy a nappali közepén ne egy ilyen ülőalkalmatosság virítson. Ezért is olyan hihetetlen belegondolni, hogy évezredek kellettek ahhoz, hogy a királyokon túl a hétköznapi emberek is élvezhessék a kanapék nyújtotta kényelmet.

Keleti kényelem

Ismerős a fogalom: keleti kényelem? Nem véletlen, hiszen a kanapé története egészen az ókori keletig nyúlik vissza. A magyar kanapé szó alapja a német Kanapee, mely a görög kónóeion, azaz szúnyoghálós ágy szóból ered. Hívjuk még szófának is, amely az angol sofa magyar megfelelője, ez még régebbre nyúlik vissza, az arab "suffah" szóra, melynek jelentése pad. Az első kanapék, párnázott, kényelmes padok az ókori Egyiptom fáraóinak udvarában jelentek meg. A kanapé ekkor státusszimbólumnak számított, és nemcsak azért, mert egy-egy ilyen asztalosmunkát művészi igénnyel készítettek el az uralkodók számára, hanem pusztán a kényelem, a szabadidő pihenéssel való eltöltésének lehetősége miatt is. A kanapék ezután hamar elterjedtek az ókori világ uralkodói elitjének körében, így a Római Birodalomban is a legfelsőbb társadalmi réteg kedvelt bútora lett. Később aztán egybeforrott az élvhajhász életmóddal, így a birodalom bukása után több mint ezer évre eltűnt a történelemből.

Az ipari forradalom ereje

Ismételt megjelenésére egészen a reneszánszig kellett várni, amikor is az ülésre is használt faládákat faragott kiegészítőkkel díszítették, támlával és karfával látták el, de a kárpitozás még váratott magára. A tizenhatodik századtól jelentek meg a lószőrrel borított és szánéval bélelt kanapék, de ahhoz, hogy ez a fajta otthoni kényelem szélesebb tömegek számára is elérhető legyen, kellett az ipari forradalom ereje is. A tizenkilencedik században megjelentek az olcsóbb szövetek, gyártósorokon előállított tömőanyagok, valamint a varrógépek, amelyek segítségével végre a kényelemre éhes polgárság is vásárolhatott kanapét. A napjainkban is ismert designos forma a huszadik század elején, az Art décóval jelent meg és vált a polgári életmód alapvető kellékévé.

Kíváncsi vagy, hogy nézett ki a kanapé történelme képekben? Lapozz!

Oldalak

Home&Design
Sztárok
Zsédenyi Adrienn, azaz Zséda mélyen magába zárkózott, és nem akart mesélni a válásáról. Most úgy döntött, itt az idő megnyitnia az érzéseit mások előtt.
Utazás
A Wolt cég egyik biciklis futára nem igazán féltette az életét. Alaposan áthágott néhány KRESZ-szabályt, és másokat is veszélyeztetett.
Sztárok
A népszerű műsorvezető a Balázsék szerda reggeli adásában árult el érdekes "kulisszatitkot" a Liverpool futballistájáról.