Eladnád a lakásod? - Ne kérj segítséget bárkitől

Sokan szeretnek tanácsokat osztogatni, és sokan érzik magukat igazi szakértőnek az élet bizonyos területein. Sokszor jól jön egy tapasztaltabb ember tanácsa, de a lakáseladásnál ez nem mindig előnyös. Tudod, minden lakás más és más, ráadásul ez egy pörgő terület, gyorsabban változik, mint ahogy a trapézgatya újra kimegy a divatból.

Ne halgass bárkire

Ha valami nagy dologba vágsz bele, legyen az házasság, összeköltözés, új frizura vagy épp a lakáseladás, szinte minden körülötted lévő ember úgy érzi, el kell mondania saját, a szomszédjának, az anyósának, a közértes unokájának a legújabb barátjának a véleményét és tapasztalatát. Természetesen valóban hasznos tanácsokkal lehetsz gazdagabb és okosabb, de ne vegyél mindent alapigazságnak a családi-baráti ötlettárból.

Tudod, minden alkat más és más elv alapján: minden lakás, minden eladás más és más, egységes megoldások nem léteznek!

Kinek a tapasztalataira figyelj?

Aki nemrég adott el

Aki például az elmúlt időszakban adott el lakást, esetleg vásárolt, jó tanácsokat adhat. A mostanában alatt az elmúlt fél évet érdemes érteni, a piac rengeteget változik, ezért minél frissebb a tapasztalat, annál jobb. Mostanában sok a változás a CSOK miatt, így egyre kevésbé releváns, ha valaki tavaly nyáron adott el.

Aki hasonló környéken adott el

Ugyanígy, érdemes azt kikérdezned, aki hasonló környéken adott el lakást. Budapesten ez kerületenként is változhat, de ha belvárosi lakásod van, akkor nem feltétlen mész sokra egy külvárosi, például XVI. kerületi eladással kapcsolatos tanácsokkal. Ha pedig vidéki vagy, vagy vidéki ismerős szeretné veled megosztani a tapasztalataid, akkor előbbi esetben felejtsd el a budapesti szisztémákat, utóbbi esetben sem mész majd sokra egy pécsi, vagy szegedi tapasztalattal. Nagyon különböző a helyzet az ország más-más területein.

Akinek hasonló típusú a lakása

Szintén jó tanácsokkal láthat el az, akinek hasonló típusú a lakása. Egy családi ház eladása és az arra való igény teljesen más, mint egy kis garzoné. Egy polgári lakásé, vagy egy panelé. Egy sokszobásé, vagy egy másfeles kis lakásé. Ha esetleg a típus és az elhelyezkedés is egyezik, az nagyon jó, akkor érdemes figyelned!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!