Már most rettegsz a fűtésszámlától? Így csökkentheted hatékonyan a költségeket!

Lassan de biztosan elkezdődik a fűtésszezon, ami nem csak a hűvösebb hónapok beköszöntét jelenti, de azt is, hogy rezsiszámlánk megnő egy jó nagy összeggel. Ha nem szeretnénk fölöslegesen pénzt kidobni az ablakon, viszont megóvnánk környezetünket, nem árt fokozottan odafigyelnünk a következő dolgokra.

Ellenőrizzük a nyílászárókat!

Egy jól funkcionáló nyílászáró rengeteg meleget tart bent, viszont, ha régi ablakunk van még, nem árt, ha trükközünk. Tegyünk egy kötött vagy vastag anyagból készült takarót, törölközőt az ablak alá, ezzel eltorlaszolva a meleg ki-be áramlását. Érezhetően jobb idő lesz a lakásban és egy idő után a huzat is megszűnik. Persze a legjobb, ha kompletten ki tudjuk cserélni elöregedett ablakainkat, így a következő 10-20 évben már biztosan nem kell foglalkoznunk ezzel a problémával.

Radiátorok

Sokan letakarják vagy a függöny mögé rejtik a nem túl esztétikus radiátorokat, pedig így megakadályozzák a meleg levegő áramlását. Ha a régi darab nem túl esztétikus, akkor fessük inkább le, de ne rejtsük el. Emellett az is fontos, hogy a fűtésrendszer minden szezon elején ellenőrizve legyen, hiszen a levegős, elszennyeződött vagy csobogó fűtőtest nem fűt megfelelően. Emiatt felesleges pénzt dobunk ki az ablakon, hiszen sokkal többet fogyasztunk, viszont kevesebb meleget kapunk cserébe.

Túlzott fűtés

Sokan abba a hibába esnek, hogy télen is 30 fokon tartják a lakást, pedig az ideális nappali hőmérséklet a 23 fok lenne. Természetesen fontos, hogy ne fázz a saját lakásodban, azonban úgy spórolsz igazán, ha állandóan 18-20 fok között van a hőmérséklet. A legtöbben letekerik a fűtést, ha elmennek otthonról, azonban ez nagy hiba, hiszen sokkal több energiát fogyaszt a rendszer, hogyha egy kihűlt lakást kell felmelegítenie. Érdekesség, hogy már egyetlen fok eltérés akár 6 százaléknyi megtakarítást is jelenthet!

A jó szigetelés

A gyenge szigetelés miatt könnyen szökhet a hő, amit némi odafigyeléssel könnyen kiküszöbölhetünk. Ellenőrizzük az ablakok és ajtók szigetelését, ha szükséges, különböző szigetelőhabok segítségével csökkentsük a hibákat. A szeles ablakrések szivacsszalaggal történő lefedése is segíthet átmenetileg, de ha nem riadunk vissza a nagyobb lélegzetvételű felújításoktól sem, otthonunk szakszerű körbeszigetelésével növelhetünk a legtöbbet otthonunk hőtartó képességén. Arról nem is beszélve, hogy a szigetelésnek a nyári melegben is nagy hasznát vehetjük, ilyenkor ugyanis átmelegedni nem engedi a falakat, így biztosítva kellemes hűst a lakásnak.

Napelem

Egy kicsit zsebbe nyúlósabb korszerűsítési megoldás, de annál inkább megéri, ha napelemekkel, vagy napkollektorokkal szereljük fel otthonunkat. A napelemes áramtermelés az egyik leggyorsabban megtérülő energetikai beruházás, ráadásul az elmúlt években a bekerülési áruk is folyamatosan csökkent. A tévhitekkel ellentétben pedig felszerelésük sem jár olyan nagy átalakítással, mint elsőre gondolnánk, hiszen csupán néhány cserép elmozdításával, majd visszahelyezésével 1-2 nap leforgása alatt kész is lehet a telepítésük.

Gondolkodjunk előre! (x)

Hogy ne érjen minket váratlanul a tél és halmozódjanak fel a horribilis számlák, érdemes még a hideg idő beállta előtt gondoskodnunk lakásunk vagy házunk energetikai korszerűsítéséről. "Ennek köszönhetően nem csupán az ökológiai lábnyomunk csökkenthető, de a rezsiköltségek is visszafoghatóak. Az MFB Pontokon igényelhető, európai uniós forrásból származó kamatmentes, visszatérítendő lakossági hitelek segítségével most könnyebben megvalósítható a családi házak és lakások, illetve társasházak energetikai korszerűsítése" - nyilatkozta Aladics Sándor, az OTP Business ügyvezető igazgató-helyettese.

A hitel összege felhasználható többek között szigetelésre, nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre (pl. kazáncsere), vagy napkollektor, napelem telepítésére is.

Fotók: 123rf.com
Advertisement

Oldalak

Szólj hozzá Te is!