Korlátozhatják a Facebook legfontosabb funkcióját ezeknél a felhasználóknál

Nagyon hasznos lenne.

Korlátozás

Nem kizárt, hogy a közeljövőben a Facebook, valamint az egyre szélesebb körben terjedő Instagram platformjain korlátozzák majd a "Tetszik", vagyis a "Like" gomb használatát bizonyos korcsoportban. Az Information Commissioner's Office (ICO) elnöke, Elizabeth Denham nemrég kifejtette a BBC-nek, hogy azért lenne nagy szükség megtenni ezt a lépést, mert úgy gondolja, a fiatalok - különös tekintettel a 18 éven aluliakra - nem tudják megvédeni magukat a virtuális támadásokkal szemben, a lájkolgatásoknak köszönhetően pedig akarva-akaratlanul rengeteg személyes információt, adatot szolgáltatnak a szóban forgó felületeknek. Annak ellenére, hogy most már viszonylag biztonságosnak mondható a közösségi média a privát szféra védelme szempontjából, még mindig akadnak rések a rendszeren, és meg akarják előzni a problémákat.

Köztudott, hogy a "Tetszik" gomb megnyomásával érdeklődést fejezünk ki valamilyen kontent iránt, ezzel pedig kiszolgáltathatjuk magunkat az adathalászoknak, hiszen képet kapnak bizonyos preferációinkról. Ennek a veszélynek az ICO vezérigazgatója szerint a tinédzserek vannak kitéve leginkább, ezért nem lenne butaság bevezetni egy lájk-korlátozást az említett oldalakon.

Elizabeth Denham úgy véli, a közösségi médiában történő adatszolgáltatás azért sem problémamentes, mert a felhasználók egyre több időt töltenek el a Facebookon, Instagramon és hasonló platformokon. Ezáltal nyilván párhuzamosan nő az aktivitás mértéke is, ami táptalaja lehet a kiber-gondoknak. Az ICO már felterjesztette a témára vonatkozó javaslatát az NSPCC-nek (National Society for the Prevention of Cruelty to Children - gyerekek bántalmazása ellen fellépő közösség), a szervezet pedig örömmel fogadta a kérést.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!