Igazi skandináv életérzés - Alakítsd ki álomotthonod a Hygge szerint!

A boldogság titka csupa egyszerű dolog. (x)

Harmónia az otthonokban

A skandináv országok a legboldogabbak, derült ki az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának megbízásából, a világ 156 országának boldogsági szintjéről készített 2018-as világjelentés szerint. A toplista 3. helyén Dánia mosolyog, éppen ezért mi is összegyűjtöttünk pár tippet, hogyan tudod te is otthonodat melegebbé és igazán hangulatossá tenni a dán Hygge életstílusnak megfelelően.

A dán Hygge (ejtsd: hüge) életforma kulturális örökség, egészen a XVIII. századik nyúlik vissza. A Hygge tulajdonképpen az intimitás megteremtésének művészeti formája. Egy különleges életérzés megteremtése, amikor a szeretteinkkel együtt töltött időt melegséggel és meghittséggel töltjük meg, de ha egyedül vagyunk, akkor is tökéletes érzékeink megnyugtatása.

Ízek, illatok, hangok és az egyik legfontosabb elem: a fény. Bár Dániában sokkal kevesebb a napfényes órák száma, a természethez közeli életmód, az egyszerű dolgok tisztelete és a Hygge életforma melegséget és harmóniát teremt az otthonokban. Nem is vesszük észre talán, de tulajdonképpen fényre éhezünk. Fényre, melegségre, meghittségre. A Hygge életforma megtanít arra, hogyan engedjünk be minél több természetes fényt az életünkbe, és tudjuk megtölteni otthonainkat a téli, szürke napokon is melegséggel.

Napfényes otthonok egyszerűen

Dániában a Hygge a skandináv élet minden részére kiterjed, a nemzeti tudatosság részévé vált. Erre az életérzésre pedig a világ többi részében is szükség van, hogy visszahozzuk a természethez közeli kapcsolatot és intimitást a technológia és szellemi-kapacitás vezérelt társadalmainkba. A VELUX vállalat Dániában és a világ minden részén az otthonteremtés egyik legnagyobb szakértője, szakembereik minden nap azon dolgoznak, hogy élhető, egészséges és napfényes otthonokat hozzanak létre számtalan módon inspirálva a tetőtér egyre nagyobb számú rajongói közösségét a dán életérzéssel összhangban.

Hygge életérzés lépésről-lépésre

Alakíts ki „kényelem sarkot” vagy szobát!

Neked is szükséged van egy olyan helyre a lakásban, ahová kényelmesen bekuckózhatsz, lecsillapíthatod elméd és kikapcsolhatsz. Ha van akkora tered a házban, amit akár egy ilyen különleges szobává is átalakíthatsz, rajta! Sok otthonban például egyáltalán nincs kihasználva a tetőtéri rész, ezért akár ezt is érdemes felvenni a lehetőségek közé.

A dán tervezők kifejezetten szeretik a tetőteret, hiszen így további csodálatos, természetes fénnyel teli helyiségeket álmodhatnak meg, lehetőséget adva a maximális térkihasználásra. A kényelmen kívül ráadásul a tetőablakokon keresztül beérkező még több természetes fény hozzájárul a jobb minőségű alváshoz és szembeszáll az elhízással és a depresszióval is. Ehhez további tippeket ITT találsz!

Engedd be a természetes fényt otthonodba!

Töltsd fel otthonod kellemes fénnyel! A Hygge a természetes és meleg fényeket részesíti előnyben. Ha tetőtérben laksz, sokkal több természetes fénnyel töltődik fel az otthonod, a VELUX tetőtéri ablakok különleges hajlászöge és beépítési lehetőségei miatt. Bár sokan nem is gondolnánk, de a tetőtéri ablakokon keresztül kétszer több fény jut be a lakótérbe, egy homlokzati ablakhoz képest. Nézd meg a különbséget!

Értékeld az életedben a legegyszerűbb dolgokat is!

Légy hálás, amiért otthon egy meleg szoba vár, hogy édes álomra hajthatod a fejed vasárnap délután, vagy, hogy megihatod kedvenc kávédat reggel ébredés után, amikor még csendesen kel fel a nap.

Öltöztesd fel otthonod meleg, puha textilekkel!

Lakásunk melegségét, otthonosságát egyszerűen emelhetjük szép, minőségi textilekkel, vagy egy nagyon puha, belebújós takaróval.

Teremts tökéletes klímát és pihentető félhomályt a nap bármelyik szakaszában!

A megfelelő beltéri levegő a jó közérzet egyik legfontosabb eleme. Szellőztess rendszeresen! A mai modern technológia akár azt is lehetővé teszi, hogy lakásunkban a szellőzés önműködő legyen. A VELUX ACTIVE beltéri klíma szabályozó egyedülálló lehetőség. Érzékelői folyamatosan figyelik a hőmérsékletet, a CO2-szintet és a páratartalmat, és ezeknek megfelelően működtetik motorizált VELUX tetőtéri ablakaidat, árnyékolóidat és redőnyeidet, hogy otthon lenni pihentető és egészséges legyen.

Használj természetes anyagokat a lakásodban!

A Hygge azt is jelenti, hogy harmóniában élni a természettel. A dánok éppen ezért előszeretettel használják a faanyagot otthonuk felépítésénél. Nekik a fa nem is elég. Ők az egész erdő hangulatát szeretnék a lakásukban megteremteni. A természetből származó minden dekorációs darabot Hygge lakberendezési darabnak tekintik. Díszítsd otthonod levelekkel, gallyakkal, diófélékkel, növényekkel és a természet színeivel!

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!